Jadalne prezenty: Jabłka w karmelu • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj deser inspirowany świątecznymi jarmarkami: jabłka w karmelowej polewie! Własnoręcznie wykonany prezent doceni każdy fan słodkości.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
NABIJAMY JABŁKA NA PATYCZKI
Jabłka myjemy i dokładnie osuszamy. W miejsce, z którego wyrasta ogonek, wbijamy gałązki lub szpikulce do szaszłyków.
PRZYGOTOWUJEMY CZERWONY KARMEL
W rondelku mieszamy cukier, wodę i ocet. Doprowadzamy do wrzenia, nie mieszając karmelu w trakcie. Zmniejszamy ogień i gotujemy całość ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy barwnik i delikatnie mieszamy miksturę.
OBTACZAMY JABŁKA W KARMELU
Każde jabłko na patyku delikatnie zanurzamy w czerwonym karmelu tak, by karmel całkowicie pokrył owoce. Staramy się, by jabłka były pokryte jak najcieńszą warstwą karmelu.
DEKORUJEMY JABŁKA W KARMELU
Gdy karmel zastygnie, przekładamy jabłka na talerz lub na tacę. Dekorujemy świątecznymi ozdobami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1666,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
416,7 kcal
Tłuszcz
0,3 g
Węglowodany
108,3 g
Błonnik
4,8 g
Białko
0,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Burger rybny i ogórkowy relish
Ryba z grilla w formie burgera? To brzmi naprawdę dobrze, a jeszcze lepiej smakuje! Sprawdź i daj się przekonać!

Dorsz owinięty w szynkę
Soczysta ryba owinięta paskami szynki, a do tego aksamitne purée z ziemniaków i gotowana marchewka. Lekkie i pyszne!

Szarlotka z jabłek i gruszek na kruchym orzechowym cieście
Jak upiec pyszną szarlotkę? To proste. Wystarczy skorzystać z naszego przepisu i cieszyć się jej smakiem. Idealne połączenie kruchego orzechowego ciasta, bezy, jabłek i gruszek sprawi, że przygotujesz wyśmienitą szarlotkę. Dzięki pomocy termorobota MC Smart zrobisz to sprawnie i szybko!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Koktajl truskawkowy i truskawki w czekoladzie
Dla fanów truskawkowych smaków - doskonały koktajl oraz truskawki w chrupiącej czekoladzie!

Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
Wypróbuj nowoczesną sałatkę wielkanocną – z kapustą pak choi, rzeżuchą, prażonymi migdałami i białą kiełbasą!

Wegańskie ciasteczka marchewkowe z kremem
Roślinne i idealne na śniadanie lub przekąskę! Ciasteczka marchewkowe wg przepisu Kingi zachwycą Cię kremowym nadzieniem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Parowane młode ziemniaczki z gzikiem i salsą
Parowane młode ziemniaczki w mundurkach, podane z wyjątkową okrasą z suszonych pomidorów, cebulki, rukoli i pistacji oraz z gzikiem to pomysł na przepyszny obiad, idealny na środek lata. Sprawdź, jak go przygotować!

Cukier waniliowy
Naturalny cukier waniliowy. Idealnie nadaje się do wypieku ciast, przygotowania tortów i deserów.

Cukier waniliowo-pomarańczowy
Wyjątkowy cukier waniliowo-pomarańczowy, który świetnie sprawdzi się podczas świąt i nie tylko!