Karp winiarza i francuska zapiekanka • przepis • składniki • przygotowanie
Karp w nieznanej odsłonie: pieczony w aromatycznym sosie, podawany z wyśmienitą francuską zapiekanką.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ RODZYNKI MOCZYMY
w ciepłej wodzie przez 15 minut.
NIEOBRANE ZIEMNIAKI PODGOTOWUJEMY
około 10 minut w osolonej wodzie.
W OSOBNYM GARNKU
gotujemy białe części porów przez mniej więcej 10 minut.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
200 stopni C (termoobieg).
PRZYGOTUJ FOLIĘ ALUMINIOWĄ
i 2 naczynia żaroodporne.
ZAPIEKANKA FRANCUSKA ZIEMNIAKI
i pory kroimy w talarki.
NACZYNIE ŻAROODPORNE SMARUJEMY
odrobiną masła, układamy naprzemiennie warstwy ziemniaków i porów.
KAŻDĄ WARSTWĘ DOPRAWIAMY
solą i pieprzem.
BULION WARZYWNY WYLEWAMY
na zapiekankę.
PRZYKRYWAMY FOLIĄ ALUMINIOWĄ
i wstawiamy do piekarnika na 25 minut.
STARTY SER, ŚMIETANĘ,
żółtka oraz curry mieszamy.
PO 25 MINUTACH
pieczenia zapiekanki z ziemniaków i porów wyjmujemy ją z piekarnika, dodajemy sos śmietanowy, ponownie przykrywamy folią i pieczemy jeszcze około 30 minut.
NA OSTATNIE 10
minut pieczenia zdejmujemy z naczynia folię aluminiową.
KARP FILETY Z
karpia pozbawiamy ości i przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
40 g masła, podsmażamy posiekaną cebulę, marchew pokrojoną w talarki, mieszamy, dodajemy mąkę oraz czerwone wino i namoczone wcześniej rodzynki.
DO SOSU DODAJEMY
tymianek, liście laurowe, cukier, goździk, sól i pieprz.
GOTUJEMY OKOŁO 10
minut, ciągle mieszając.
POŁOWĘ SOSU PRZELEWAMY
do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy kawałki karpia (skórą do dołu) i zalewamy pozostałym sosem.
PRZYKRYWAMY NACZYNIE FOLIĄ
aluminiową i odstawiamy na minimum 30 minut (najlepiej na całą noc).
WSTAWIAMY KARPIA DO
piekarnika na 25-30 minut.
PO TYM CZASIE
z naczynia z rybą wyjmujemy gałązki ziół i liść laurowy, przekładamy karpia do naczynia, w którym będzie podawany.
JEŚLI SOS JEST
zbyt wodnisty, to przecedzamy go przez sitko.
NASTĘPNIE WLEWAMY SOS
do garnka lub na patelnię i podgrzewamy, aż zredukuje się do właściwej konsystencji.
DO SOSU DODAJEMY
resztę masła i mieszamy trzepaczką.
DO ZREDUKOWANEGO SOSU
dodajemy wcześniej przecedzone składniki sosu, pieprz cayenne i posiekaną pietruszkę.
JAK PODAWAĆ GOTOWYM
sosem polewamy karpia.
RYBĘ PODAJEMY Z
zapiekanką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4263,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1065,8 kcal
Tłuszcz
51,6 g
Węglowodany
69,6 g
Błonnik
58,1 g
Białko
58,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tajine z wołowiną
Spróbuj marokańskiego dania jednogarnkowego z wołowiną i warzywami!

Gulasz cielęcy po azjatycku
Spróbuj azjatyckiej kuchni według Karola Okrasy! Przygotuj gulasz z cielęciny z aromatycznymi przyprawami i mleczkiem kokosowym!

Ciasto z orzechami pekan
Wejdź na Kuchnię Lidla i wypróbuj przepis na pyszne ciasto z orzechami pekan. To pyszny pomysł na popołudniowy deser.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie pączki z kremem czekoladowym
Bardzo delikatne, puszyste i pyszne: takie są wegańskie pączki wg przepisu Kingi. Spróbuj raz, a będziesz przyrządzać je równie chętnie jak klasyczne!

Warkocz cynamonowo - marcepanowy
Smakowite połączenie pachnącego ciasta drożdżowego z wyrazistym smakiem migdałów, cynamonu i marcepanu. Bardzo kuszące!

Rosół z makaronem
Doskonały na obiad, rozgrzewa w zimne wieczory i smakuje każdemu! Poznaj przepis na rosół z kurczaka z warzywami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Słodkie bułeczki à la maritozzi
Maritozzi, czyli miękkie drożdżowe bułeczki wypełnione bitą śmietaną. W wersji Pawła lekko zanurzone w mlecznej czekoladzie i udekorowane truskawkami. Naprawdę warto ich spróbować!

Pierogi z kapustą i pieczarkami
Pierogi z kapustą i pieczarkami zamiast grzybów? Jeśli lubujesz się w tradycyjnych świątecznych przepisach, to ta wariacja może wydawać Ci się niepotrzebna. A jednak, takie wydanie wigilijnych pierogów ma wielu zwolenników, bo pieczarki są łatwo dostępne i można je podawać także dzieciom. Przekonaj się, że takie pierogi nie muszą niczym ustępować klasycznym pierogom z dodatkiem grzybów leśnych!

Sałatka z kwiatem bananowca
Lubisz próbować nowych, egzotycznych smaków? Zobacz, jak przygotować sałatkę z kwiatem bananowca!