Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią • przepis • składniki • przygotowanie
Do klasyki polskich wiosennych obiadów nikogo nie trzeba zachęcać, ale zawsze warto poznać wyjątkowy przepis na kotlety! Podaj je z młodymi ziemniakami i ciesz się smakiem sezonowych pyszności!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
NAMACZAMY BUŁKĘ
Bułkę zalewamy mlekiem lub wodą i odstawiamy na ok. 10-15 minut.
SMAŻYMY CEBULĘ
Na patelni, na rozgrzanym oleju smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, aż się zarumieni. Odstawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLETY
W dużej misce łączymy mięso mielone z podsmażoną cebulą. Dodajemy bułkę dokładnie odciśniętą z mleka, jajko, sól, pieprz, oregano i tymianek. Całość wyrabiamy dłonią, aż mięso połączy się z pozostałymi składnikami w jednolitą masę.
FORMUJEMY I SMAŻYMY KOTLETY
Z dokładnie wyrobionego mięsa formujemy owalne, lekko spłaszczone kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Mielone smażymy na patelni, na rozgrzanym smalcu (lub maśle klarowanym) ok. 3-4 minut z każdej strony – początkowo na dużym ogniu, który po kilku chwilach zmniejszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2262,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
565,7 kcal
Tłuszcz
28,6 g
Węglowodany
45 g
Błonnik
32,5 g
Białko
32,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zielona pasta jajeczna
Niesamowicie prosta w przygotowaniu i smaczna – właśnie taka jest ta zielona pasta jajeczna. Sprawdź ten przepis i poznaj nowy pomysł na pyszne kanapki!

3 sposoby na winegret
Szybkie, niezawodne i smaczne! Sprawdź 3 sposoby na winegret!

Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
Chrupiąca i aromatyczna kanapka we włoskim stylu? Bardzo proszę! Rustykalne pieczywo, a na nim klopsiki w sosie pomidorowym i kawałki delikatnej, śmietankowej burraty. Marzenie każdego, kto lubi kanapki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szaszłyki z krewetek po azjatycku
Orientalne klopsiki z krewetek podane z soczystym grejpfrutem z dodatkiem imbiru i sosu sojowego. Warto spróbować!

Makaron z pieczarkami pieczonymi
Do dobrego makaronu możesz dodać w zasadzie wszystko. Spróbuj aromatycznego połączenia pieczonych grzybów, bazylii i parmezanu!

Terrina serowa
Serowa terrina to niezwykła kompozycja smakowa, która zachwyci miłośników sera. Wypróbuj koniecznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kuskus z żurawinami i pomarańczami
Tak przygotowany kuskus smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno! Sprawdzi się jako lunch do pracy lub dodatek do dań mięsnych.

Polędwiczki z suszonymi pomidorami
Soczyste wieprzowe roladki z aromatycznym pomidorowo-ziołowym farszem to przepis na pyszne mięso we włoskim wydaniu.

Zielony koktajl z selerem i jabłkiem
Ten zielony koktajl na bazie selera i jabłka to świetny sposób na uzupełnienie codziennej diety w błonnik. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do śniadania lub zdrowa przekąska.