Kremowa zupa z kalafiora • przepis • składniki • przygotowanie
Kiedy nie ma czasu na długie godziny spędzone w kuchni, warto postawić na delikatną zupę z kalafiora z dodatkiem sera.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE BULION PRZELEWAMY
do garnka i zagotowujemy.
RÓŻYCZKI KALAFIORA
odcinamy.
ZIEMNIAKI OBIERAMY I
kroimy w kostkę.
KALAFIOR I ZIEMNIAKI
dodajemy do bulionu.
CZOSNEK OBIERAMY I
kroimy na cienkie plasterki.
CEBULĘ KROIMY W
kostkę.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy czosnek i cebulę, aż się zeszklą.
DODAJEMY DO GOTUJĄCEJ
się zupy.
GOTUJEMY NA MAŁYM
ogniu pod przykryciem około 20 minut (aż warzywa zmiękną).
ZUPĘ ROZDRABNIAMY ZA
pomocą blendera, aż powstanie gęsty krem.
DO GORĄCEJ ZUPY
dodajemy starty ser, mieszamy, aż ser się rozpuści.
PRZYPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem do smaku.
JAK PODAWAĆ PODAJEMY
udekorowane odrobiną świeżo mielonego pieprzu i startego sera.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1303,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
217,3 kcal
Tłuszcz
9,9 g
Węglowodany
20,2 g
Błonnik
14,6 g
Białko
14,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Podudzia indyka z marchewką
Indyk i marchew to doskonała podstawa do prostego pieczonego dania, które przypadnie do gustu każdemu.

Ravioli z surimi i olejem porowym
Czy z paluszków surimi da się przygotować wykwintne danie restauracyjne! Orson udowadnia, że tak! Spróbuj ravioli z farszem z surimi z dodatkiem oleju porowego.

Szarlotka dyniowa
Idealne ciasto na jesienne wieczory. Niezwykle aromatyczne i pyszne, zaczaruje podniebienie i wypełni zapachem cały dom.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lubelski napój żniwny z rabarbaru
Na coraz cieplejsze dni przygotuj orzeźwiający napój żniwny z rabarbaru i mięty! Tę prostą recepturę kuchni lubelskiej zawsze warto mieć pod ręką latem.

Zupa buraczkowa
Podczas świąt wielkanocnych na stole również może pojawić się zupa buraczkowa! Na wędzonce, z dodatkiem białej kiełbasy i jajka!

Orientalna sałatka z bakłażana
Grillowany bakłażan, świeże warzywa, mięta i orientalne przyprawy tworzą kompozycję smaków, które przeniosą Cię prosto do słonecznego Maroka! To sałatka, której musisz spróbować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Marynata do mięs na grilla
Prosta i aromatyczna marynata, która doskonale podkreśla smak mięs przygotowywanych na grillu, na patelni lub w airfryerze. Wystarczy 10 minut, by stworzyć bazę pełną intensywnych przypraw i składników, które nadadzą mięsu wyjątkowy charakter.

Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
Koniecznie sprawdź prosty przepis na sałatkę idealną na imprezę! Wypróbuj pyszny przepis Okrasy!

Szpecle ze szpinakiem z serem
Spróbuj specjału kuchni tyrolskiej, czyli szpecli. Te szpinakowe, podane z sosem serowym na pewno Ci zasmakują.