Kurczak w pomidorach z ryżem (Jollof) • przepis • składniki • przygotowanie
Kurczak doskonale przejmuje smaki i aromaty dodatków, z którymi jest podawany. Zobacz, jak smakuje w połączeniu z ostrym sosem pomidorowym.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KURCZAKA DUSIMY Z WARZYWAMI
Kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na 8–12 kawałków. Papryczkę chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i siekamy. Cebulę siekamy i podsmażamy na gorącym oleju aż do zeszklenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy i krótko razem podsmażamy. Dodajemy krojone pomidory, chili, tymianek, sól, 1 łyżeczkę cukru i 200 ml bulionu – zagotowujemy. Dodajemy kawałki kurczaka i dusimy pod przykryciem przez 25 minut.
DODAJEMY RYŻ
Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Fasolkę oczyszczamy i kroimy na pół. Oba składniki dodajemy wraz z ryżem i pozostałym bulionem do kurczaka i dusimy pod przykryciem przez kolejne 25 minut, od czasu do czasu przy tym mieszając. W razie potrzeby dolewamy więcej bulionu.
PRZYPRAWIAMY
Danie doprawiamy solą, pieprzem, sosem worcestershire i ewentualnie większą ilością cukru.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5596,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
932,7 kcal
Tłuszcz
51,5 g
Węglowodany
59,2 g
Błonnik
56,3 g
Białko
56,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto drożdżowe z truskawkami
Świeże ciasto drożdżowe, soczyste truskawki i zapach roznoszący się po całym domu. Oto ciasto, które znajduje się w ścisłej czołówce letnich deserów! Kojarzy się z dzieciństwem i wakacjami, przywołując wspomnienie podskubywania gorącego ciasta, dopiero co wyjętego z piekarnika. Chcesz odtworzyć tamten smak w swoim domu? Przychodzimy z pomocą dzięki temu oto przepisowi.

Tofurnik z borówkami
Ten wegański kuzyn sernika zachwyci Cię delikatnym smakiem i puszystą konsystencją! Sięgnij po borówki i płatki owsiane, by przygotować tofurnik z przepisu Kingi!

Owocowe smoothie dla dzieci
Wystarczy kilka składników, by przygotować pyszne, pożywne smoothie! Przygotuj je razem z Darią Ładochą!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto gryczano-jogurtowe
Upiecz gryczany biszkopt i przełóż go domową konfiturą z suszonych żurawin. Do tego jogurt naturalny i świeże owoce!

Tarta z Linzu
Wypróbuj przepis na austriacki przysmak – tartę na kruchym cieście, wypełnioną nadzieniem z czerwonych i czarnych porzeczek. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną!

Bigos z cukinii
Bigos z cukinii to lekka (i letnia!) alternatywa dla tradycyjnego bigosu, idealna na wakacyjne dni i nie tylko. Aromatyczny, pełen ziół, pomidorów i podsmażanych warzyw, świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii i stworzenie pysznego, domowego dania.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chakalaka
Brzmi egzotycznie i tak też smakuje! Chakalaka, czyli afrykański gulasz warzywny, to idealny wybór, gdy szukasz lekkiego i aromatycznego dania na szybki obiad z marchewką!

Batony z orzechami pekan
Wypróbuj przepis na szybkie i łatwe, domowe batony z orzechami pekan i polewą czekoladową!

Szwedzkie ciasto czekoladowe kladdkaka
Znany aktor i komik zdradza sprawdzony przepis na kladdkakę – pyszne ciasto o szwedzkich korzeniach.