Kurczak w sosie pesto • przepis • składniki • przygotowanie
Kremowy, zielony sos, soczyste mięso i wyjątkowy smak. Kurczak w pesto to szybki, treściwy posiłek, który zachwyci wielu z Was.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY PIERSI KURCZAKA
Piersi kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół tak, by powstały 4 filety. Mięso oprószamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SOSU
Na tej samej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę, mieszamy i chwilę smażymy, aż mąka lekko się zarumieni - w ten sposób powstanie zasmażka. Dodajemy śmietanę i bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Gotujemy ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Dodajemy parmezan starty na tarce o drobnych oczkach i zielone pesto. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut.
PODAJEMY KURCZAKA W SOSIE
Do sosu pesto przekładamy usmażonego wcześniej kurczaka i gotujemy całość ok. 5 minut. Patelnię zdejmujemy z ognia. Kurczaka dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2623,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
655,9 kcal
Tłuszcz
50,2 g
Węglowodany
9,9 g
Błonnik
40,7 g
Białko
40,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bazyliowy pstrąg z grilla
Delikatne mięso ryby podanej w całości, pachnące obłędnie świeżą bazylią to doskonały przepis na zdrowe danie z grilla.

Łopatka duszona w cydrze
Łatwy sposób na doskonałe danie z wieprzowiny? Przygotuj łopatkę duszoną w cydrze z nutą cynamonu i kaszą pęczak!

Policzki wołowe
Czy kiedykolwiek próbowałeś duszonych policzków wołowych? Tego wyjątkowego dania, które łączy w sobie delikatność i głębię powinien spróbować każdy. Nasz przepis pokaże Ci, jak krok po kroku przyrządzić ten wykwintny, a jednocześnie prosty posiłek. Zapraszamy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Przepis na makaron pappardelle z szynką parmeńską i gorgonzolą
Poczuj się jak w słonecznej Italii! Przygotuj pyszny makaron inspirowany kuchnią Włoch według przepisu samego Stefano Terrazzino!

Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Dwa sposoby na bigos, a każdy z nich ekspresowy! Sprawdź, jak z tym klasycznym daniem kuchni polskiej radzą sobie Karol i jego gość, a później… wypróbuj przepisy i wybierz swój ulubiony.

Pieczony kalafior z airfryera
Masz ochotę na pyszne danie bez mięsa? Sprawdź przepis na pieczonego kalafiora z aromatycznym sosem, w którego przygotowaniu pomoże Ci frytkownica airfryer.
🔥 O podobnym poziomie trudności

MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
Wypróbuj przepis Karola Okrasy na majonez aromatyzowany sianem. Brzmi nieprawdopodobnie, ale zapewniamy – jest pysznie!

Jadalny prezent: chlebek owsiany w słoiku
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania pysznego owsianego chlebka zamknięte w jednym ozdobnym słoiczku. Obdaruj kogoś tym wyjątkowym podarunkiem, idealnym na święta Bożego Narodzenia!

Babka cytrynowa
Babka cytrynowa łączy w sobie lekkość i słodycz ciasta oraz orzeźwiający smak cytrusów. Z tym prostym przepisem na pewno uda Ci się ją upiec. Spróbuj i poczęstuj bliskich!