Grillowane jabłka nadziewane rabarbarem i żurawiną • przepis • składniki • przygotowanie
Jeśli lubisz pieczone jabłka, to z pewnością pokochasz także ten deser! Faszerowane owoce z rusztu smakują wyśmienicie.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE ŚCINAMY GÓRNĄ
część jabłka (ok.
0,5 CM) I
za pomocą łyżki do wydrążania usuwamy gniazda nasienne oraz część miąższu (pozostawiamy ścianki o grubości ok. 0,5 CM).
WYDRĄŻONY MIĄŻSZ PRZEKŁADAMY
do osobnego naczynia.
RABARBAR MYJEMY, OBIERAMY
i kroimy w kawałki o długości ok. 1 CM.
POŁOWĘ POKROJONEGO RABARBARU
wrzucamy na patelnię z masłem, cukrem trzcinowym, cukrem wanilinowym, żurawiną oraz z wydrążonym miąższem jabłek.
CAŁOŚĆ PRAŻYMY POD
przykryciem ok.
10-12 MINUT DO
momentu, aż rabarbar zacznie się rozpadać.
ZDEJMUJEMY Z OGNIA,
do podsmażonego farszu dodajemy drugą połowę pokrojonego rabarbaru oraz cynamon, mieszamy.
ODSTAWIAMY NA BOK
pod przykryciem na około 10 minut.
TAK PRZYGOTOWANYM NADZIENIEM
całkowicie wypełniamy wydrążone jabłka.
NAFASZEROWANE JABŁKA ZAWIJAMY
w folię aluminiową, każde jabłko zawijamy w osobny kawałek folii, nadając mu kształt cukierka.
ZAWINIĘTE JABŁKA UKŁADAMY
na ruszcie rozgrzanego grilla.
GRILLUJEMY MNIEJ WIĘCEJ
przez 15 minut pod przykryciem.
NASTĘPNIE GRILLOWANE JABŁKA
zdejmujemy z grilla i podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1530,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
255,1 kcal
Tłuszcz
4,2 g
Węglowodany
58,3 g
Błonnik
1,4 g
Białko
1,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z tuńczykiem – pomysł na lunchbox
Zastanawiasz się, co zapakować dzieciom do lunchboxu? Skorzystaj z pomysłu DJ i wypełnij śniadaniowe pudełko pyszną sałatką z tuńczykiem.

Sałatka z kaczką, gruszką i buraczkiem
Oryginalna francuska sałatka z kaczką w towarzystwie orzeźwiającej gruszki i aromatycznego buraka.

Ciasteczka marchewkowo-bananowe
Doskonałe ciasteczka na drugie śniadanie! Łatwe, szybkie w wykonaniu. Można je chrupać na przerwie w szkole!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Empanadas z mielonym mięsem
Wypróbujcie przepis na popularne w Ameryce Południowej pierożki empanadas. Wyrazisty, ostry smak farszu z mielonego mięsa, warzyw i przypraw w połączeniu z wyśmienitym guacamole zachwyci każdego. Do dzieła!

Sok z czarnego bzu – przepis, właściwości, zastosowanie
Czarny bez (po łacinie Sambucus nigra) to roślina, która od wielu wieków stanowi część tradycji kulinarnej oraz medycznej wielu krajów. Sok pozyskiwany z owoców oraz kwiatów tej rośliny jest pyszny i chętnie wykorzystywany w cukiernictwie, a także kuchni klasycznej i barmaństwie. Jak pozyskać z czarnego bzu? Poznaj przepis na ten pyszny sok!

Ciasto francuskie z truskawkami
Połączenie chrupiącego ciasta francuskiego i soczystych truskawek to prawdziwa uczta dla podniebienia, a przy tym prosty i szybki deser, który da się przygotować bez specjalistycznej wiedzy i umiejętności cukierniczych. Zobacz, jak w kilku krokach stworzyć ten niezwykły deser!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tapas z salchichón
Zainspirowane hiszpańskimi smakami pyszne tapas z wyjątkową kiełbasą salchichón to świetny pomysł na przekąskę na imprezę. Wypróbuj ten prosty przepis Kingi!

Warstwowa sałatka śledziowa
Poznajcie przepis na wspaniałą sałatkę śledziową. Zróbcie własny majonez i dodajcie go do wypełnionej warstwami przenikających się smaków sałatki. W przygotowaniu tego przepisu pomoże Wam termorobot kuchenny MC Smart. Na święta jak znalazł!

Cynamonowe naleśniki ze śliwkami
Zawsze jest dobry dzień, by zrobić naleśniki. Szczególnie gdy się ma przepis na przepyszny sos śliwkowy.