Makaron z pieczarkami pieczonymi • przepis • składniki • przygotowanie
Do dobrego makaronu możesz dodać w zasadzie wszystko. Spróbuj aromatycznego połączenia pieczonych grzybów, bazylii i parmezanu!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY GRZYBY
Listki bazylii z 1 doniczki obrywamy i drobno siekamy. Mieszamy z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Pieczarki oczyszczamy, smarujemy olejem z bazylią (2 łyżki oleju zostawiamy) i rozkładamy na blasze. Opiekamy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 20 minut. Po 10 minutach grzyby obracamy i w razie potrzeby odlewamy ciecz powstałą podczas pieczenia.
GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Pomidory kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Obrywamy pozostałe listki bazylii. Parmezan ścieramy.
PODAJEMY GOTOWE DANIE
Makaron odcedzamy. Mieszamy z pomidorami i pozostałym olejem z bazylią. Przekładamy na 4 talerze. Na makaronie rozkładamy grzyby i listki bazylii. Podajemy posypane parmezanem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2726,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
681,6 kcal
Tłuszcz
18,4 g
Węglowodany
105,1 g
Błonnik
26,5 g
Białko
26,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
Proste i smaczne danie z makaronu, mięsa, warzyw oraz sera. Ta zapiekanka to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Piłka nożna po włosku (spaghetti z kuleczkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi)
Połącz makaron z tradycyjnymi dodatkami we włoskim stylu i w kilka chwil przygotuj sycącą potrawę. Doskonały smak gwarantowany!

Pizza śniadaniowa na słodko
Słodka pizza śniadaniowa, czyli granola w wyjątkowej odsłonie! Duża liczba świeżych owoców i krótki czas przygotowania to idealne połączenie na rodzinne śniadanie. Sprawdź, jakie to proste!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kisiel z czerwonych owoców
Ten prosty przepis na domowy kisiel pełen owoców jagodowych zdecydowanie zachwyca. Do tego odrobina bitej śmietany lub szklanka mrożonej kawy i deser na letni dzień gotowy!

Gotowana kukurydza z sosem serowym
Gdy trwa sezon na świeżą kukurydzę, wykorzystaj przepis Kingi na gotowane kolby kukurydzy z gęstym sosem serowym!

Zapiekanka tian z dodatkiem zapiekanego sera pavé
Znana francuska zapiekanka tian z aromatycznymi ziołami prowansalskimi i czosnkiem w nowej odsłonie! Dzięki dodatkowi zapiekanego sera pavé nabierze niezwykłego smaku.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Winna gruszka zapiekana w cieście francuskim
Łatwy w przygotowaniu i niezwykle efektowny – taki jest deser z tego przepisu. Elegancko podane gruszki zachwycą każdego!

Dorsz z pesto pietruszkowym z bakłażanem z duszonymi ziemniakami w pomidorach
Autorska wariacja Karola Okrasy na temat słynnego portugalskiego bacalao. Spróbuj dorsza w nowej odsłonie!

Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
Karol zachwyci Cię pasztetem z jelenia z żurawinami, kaszą i grzybami! Poznaj przepis na kompozycję doskonałą!