Pieczona szynka z papryką i orzechowym pęczakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Pieczone mięsa to polska specjalność. Szynka w aromatycznej marynacie to jej kolejna, wyśmienita odsłona.

Czas przygotowania
160 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY
naczynie żaroodporne folię aluminiową rozgrzej piekarnik do 220°C (termoobieg) Marynata W miseczce mieszamy 20 g słodkiej papryki, pieprz ziołowy i odrobinę białego pieprzu. ODSTAWIAMY.
3 ZĄBKI CZOSNKU
drobno siekamy, posypujemy solą i rozcieramy nożem.
IMBIR OBIERAMY ZA
pomocą łyżki.
OBRANY IMBIR DZIELIMY
na pół, połowę drobno siekamy, a resztę odstawiamy na bok.
POSIEKANY IMBIR ŁĄCZYMY
z roztartym czosnkiem. MIĘSO SZYNKĘ MYJEMY: pod wodą.
OSUSZAMY RĘCZNIKIEM PAPIEROWYM,
wrzucamy na 3-5 minut (w zależności od grubości szynki) do garnka z wrzącą wodą.
PARZYMY SZYNKĘ, NASTĘPNIE
wyjmujemy z wrzątku.
SZYNKĘ OSUSZAMY ZA
pomocą papierowego ręcznika.
WODĘ, W KTÓREJ
gotowała się szynka, zostawiamy – przyda się do kaszy.
IMBIR I CZOSNEK
wcieramy bardzo mocno w szynkę.
NASTĘPNIE MIĘSO NACIERAMY
papryką słodką wymieszaną z pieprzem ziołowym i białym pieprzem.
SZYNKĘ POLEWAMY ODROBINĄ
oleju rzepakowego, całość wcieramy.
MIĘSO WKŁADAMY DO
żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku – najpierw w 220°C przez 10 minut, później temperaturę zmniejszamy do 150°C i pieczemy przez mniej więcej 2 godziny (po 10 minutach od momentu włożenia szynki do piekarnika wyciągamy ją, naczynie żaroodporne nakrywamy folią aluminiową, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150°C i pieczemy przez mniej więcej 2 godziny.
PĘCZAK ROZGNIATAMY 2
ząbki czosnku.
CEBULĘ KROIMY W
kostkę 1x1 cm.
W GARNKU ROZGRZEWAMY
olej rzepakowy, smażymy czosnek i pokrojoną cebulę do momentu, aż się zeszklą.
DO GARNKA Z
cebulą i czosnkiem dodajemy suchy pęczak, chwilę smażymy, polewamy pęczak wodą, w której gotowała się szynka (stosunek 2:1).
CZĘSTO MIESZAMY.
2 POŁOWĘ IMBIRU
kroimy w cienkie plastry.
MARCHEW I SELER
kroimy w kostkę 1x1 cm.
DO CZYSTEGO GARNKA
dodajemy około 50 g masła, odrobinę wody i trochę soli.
GDY MASŁO ROZPUŚCI
się w wodzie, wrzucamy pokrojone seler, marchew i imbir. MIESZAMY.
CAŁOŚĆ GOTUJEMY OKOŁO
5-8 minut do momentu, aż warzywa zmiękną.
DODAJEMY SÓL I
biały pieprz.
DO PĘCZAKU PONOWNIE
dolewamy wody, mieszamy.
DO GARNKA Z
pęczakiem przekładamy seler, marchew i imbir.
DODAJEMY POKROJONE NA
ćwiartki uszone śliwki i posiekane orzechy, mieszamy, a następnie dodajemy trochę miodu. MIESZAMY.
DOPRAWIAMY PIEPRZEM ZIOŁOWYM,
sokiem z 1/2 cytryny i niewielką ilością startej skórki z cytryny. MIESZAMY.
JAK PODAWAĆ NA
talerz wykładamy kaszę z warzywami. NA KASZĘ PRZEKŁADAMY: szynkę.
DEKORUJEMY PIETRUSZKĄ.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4146,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1036,5 kcal
Tłuszcz
48,5 g
Węglowodany
150,0 g
Błonnik
15,2 g
Białko
15,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gnocchi w sosie pomidorowym
Gnocchi w sosie pomidorowym to istna poezja smaku i klasyczne, włoskie połączenie, które w każdym z regionów przygotowuje się inaczej. Słodko-kwaśne pomidory doskonale komponują się z delikatnymi, ziemniaczanymi kopytkami. Całość zwieńczona świeżą bazylią i nic więcej już nie potrzeba. Poznaj przepis na to minimalistyczne danie!

Minitorciki czekoladowe z owocami
Puszyste połówki muffinek z ciasta czekoladowego przełożone kremowym nadzieniem, podawane z owocami. Deser doskonały!

Tort „Pavlova”
Na ważne okazje i bez okazji! Tort „Pavlova” wypełniony kremem i owocami! Koniecznie wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Domowy kebab drobiowy
Jak zrobić domowy kebab? To bardzo łatwe, wystarczy zobaczyć, jak to robi Kinga Paruzel! Skorzystaj z jej przepisu!

Śliwkowe piersi gęsi
Nie wiesz, jak przygotować gęsinę? Zainspiruj się przepisem na śliwkowe piersi gęsi.

Chrupiący łosoś z purpurową owsianką
Ugotowane na słono płatki i ryba w chrupiącej panierce to dowód na to, że owsianka jest doskonała nie tylko na śniadanie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Rosyjska sałatka warstwowa
Przygotuj sałatkę z mnóstwem warzyw, śledziem i majonezowym dressingiem. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole!

Kurczak pieczony w marynacie orzechowej z młodymi warzywami
Soczyste mięso w złocistej skórce marynowane w dwóch rodzajach sosu, podane z chrupiącymi warzywami. Doskonałe!

Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
Delikatne, soczyste mięso w słodko-pikantnej marynacie wzbogacone smakiem miodowej, kiszonej kapusty.