Makowiec drożdżowy • przepis • składniki • przygotowanie
Jak zrobić makowiec, który wychodzi zawsze i smakuje każdemu? Sprawdź przepis Pawła na makowiec idealny!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ MASZYNKĘ DO
mielenia maku tarkę o drobnych oczkach piekarnik rozgrzany do temperatury 165-170°C Przygotuj wcześniej Rodzynki zalej gorącą wodą i zostaw na około 15 minut.
MIGDAŁY ZAPARZ I
obierz ze skórki.
ZAPARZ MAK -
do garnka wsyp mak, wlej mleko i wodę, zagotuj.
NASTĘPNIE ODSTAW NA
mniej więcej 20 minut.
MASŁO WYJMIJ Z
lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową.
PRZYGOTOWANIE MASA MAKOWA
Mak przecedzamy przez sito i dobrze odsączamy. STUDZIMY.
MAK MIELIMY
trzykrotnie.
DO ZMIELONEGO MAKU
dodajemy posiekane migdały, namoczone rodzynki, skórkę otartą z wcześniej umytej i sparzonej pomarańczy, miód, połowę przygotowanego cukru trzcinowego.
JAJKA I RESZTĘ
brązowego cukru ubijamy na bardzo puszystą masę.
MASĘ Z JAJEK
łączymy z masą makową.
CIASTO DROŻDŻOWE MĄKĘ
przesiewamy do miski, robimy zagłębienie i w nim dobrze mieszamy drożdże z ciepłym mlekiem, podgrzanymdo temperatury ok.
35-40°C (MLEKO DODAJEMY
stopniowo).
STOPNIOWO DODAJEMY RÓWNIEŻ
cukier, 1 jajo i 1 żółtko oraz szczyptę soli.
CIASTO DOBRZE WYRABIAMY,
następnie dodajemy roztopione masło.
CIASTO WYRABIAMY DO
momentu, aż zacznie odklejać się od rąk.
GOTOWE, DOBRZE WYROBIONE
ciasto delikatnie oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką.
ODSTAWIAMY W CIEPŁE
miejsce, aż do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).
OBEJRZYJ TRIK, JAK
prawidłowo przygotować rozczyn.
WYROŚNIĘTE CIASTO ZAGNIATAMY
jeszcze raz, podsypując mąką i rozwałkowując je na grubość około 0,5-0,7 cm (kształt prostokąta).
NA CIASTO WYKŁADAMY
przygotowaną masę makową.
ZWIJAMY DO ŚRODKA
i rozkładamy ręką równomiernie.
PRZEKŁADAMY NA BLASZKĘ
wyłożoną pergaminem.
CIASTO NACINAMY W
poprzek w 3 miejscach. ODSTAWIAMY NA: chwilę.
ZA POMOCĄ PĘDZELKA
smarujemy makowiec jajkiem. POSYPUJEMY MAŚLANĄ: kruszonką.
JAK PIEC PIECZEMY
w temperaturze 165-170°C przez mniej więcej 45-50 minut.
MAŚLANA KRUSZONKA MASŁO
o temeraturze pokojowej łączymy razem z mąką i cukrem, wszystkie składniki mieszamy energicznię ręką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5954,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
744,3 kcal
Tłuszcz
33,8 g
Węglowodany
97,0 g
Błonnik
18,6 g
Białko
18,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Przepis na makaron pappardelle z szynką parmeńską i gorgonzolą
Poczuj się jak w słonecznej Italii! Przygotuj pyszny makaron inspirowany kuchnią Włoch według przepisu samego Stefano Terrazzino!

Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście
Choć ich nazwa przywodzi na myśl naleśniki, bliżej im do klasycznych placków ziemniaczanych. Spróbuj beskidzkich poleśników i odkryj prostotę regionalnej, beskidzkiej kuchni!

Ogórkowa agua fresca
Ogórki i cytryny łączą siły, by dać Ci potężną porcję orzeźwienia! Agua frescę, czyli orzeźwiający napój idealny na lato, przygotujesz szybko i łatwo z 5 prostych składników.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami
Zaproś swoich przyjaciół na wieczór japoński z pysznym nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami!

Tarta z kiszoną kapustą
Szukasz przepisu na oryginalną tartę? Przygotuj wersję z kiszoną kapustą i daktylami!

Jabłkowy pudding z twarożkiem
Kremowy deser, który uwielbiają nie tylko dzieci. Zawarte w nim owoce dostarczają witamin, a twaróg jest źródłem wapnia.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Minitorciki czekoladowe z owocami
Puszyste połówki muffinek z ciasta czekoladowego przełożone kremowym nadzieniem, podawane z owocami. Deser doskonały!

Bażant w limonkach
Smak w najlepszym stylu – mięso z bażanta w marynacie limonkowej, owinięte w cienkie plastry szynki szwarcwaldzkiej.

Mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki
Przygotuj pyszny mus jabłkowy, który pasuje do wielu ciast. Aromatyczny, zdrowy i zawsze pod ręką!