Pasztet z indyka • przepis • składniki • przygotowanie
Pasztet z indyka z wątróbką, aromatycznymi dodatkami i przyprawami to gwarantowany hit na specjalne okazje. Przygotuj go na Wielkanoc i ciesz się domowymi przysmakami.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY SKŁADNIKI
Pierś indyka, marchew i cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do misy urządzenia wraz z czosnkiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Całość zalewamy wodą tak, aby składniki były przykryte i gotujemy, używając programu„własne ustawienia” / temperatura: 100°C / czas: 40 minut / obroty w lewo. Po ugotowaniu składniki odcedzamy i wyjmujemy z nich liście laurowe oraz ziele angielskie.
SMAŻYMY WĄTRÓBKĘ Z PRZYPRAWAMI
Wątróbkę oprószamy mąką i smażymy ją na patelni na roztopionym maśle. Do zarumienionej wątróbki dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową i majeranek i podsmażamy przez kolejne 5 minut.
BLENDUJEMY SKŁADNIKI NA PASZTET
Ugotowane mięso, warzywa i usmażoną wątróbkę przekładamy do misy termorobota. Składniki blendujemy, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 30 sekund / obroty: 6. Następnie dodajemy jajka, bułkę tartą, śmietankę i ocet i całość ponownie blendujemy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 20 sekund / obroty: 4.
PIECZEMY PASZTET
Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2172,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
543,2 kcal
Tłuszcz
26,4 g
Węglowodany
13,9 g
Błonnik
1,8 g
Białko
57,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bitki z szynki z dzika
Naucz się przyrządzać dziczyznę z Kuchnią Lidla! Wypróbuj przepis na doskonałe bitki z szynki z dzika!

Lizaki z ksylitolu
Poznaj przepis Pawła na szybkie lizaki z ksylitolu i konfitury!

Kotleciki z tofu
Chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie i pełne warzyw: takie są kotleciki z tofu według przepisu Kingi. Przygotuj je na obiad lub na szybką przekąskę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ubijany ser brie z grzankami
Błyskawiczna w przygotowaniu przekąska, która zachwyci każdego, kto jej spróbuje! Połączenie wyraźnego smaku brie i czosnku ze słodkim miodem gwarantuje naprawdę pyszne danie.

Zupa w stylu azjatyckim
Zasmakuj Azji w jednym z jej najlepszych kulinarnych wydań! Aromatyczna zupa z krewetkami to dobry pomysł na wspaniały obiad. Spróbuj i daj się przekonać!

Obiadowa sałatka z kukurydzą
To wyjątkowo prosta i ciekawa w smaku sałatka z kukurydzą w roli głównej. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub wypełnienie wrapów.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sernik gotowany
Czy słyszałeś o tym, że sernik można także ugotować? Jeśli nie, to dobrze trafiłeś, bo nasz przepis udowadnia, że to możliwe! Sernik gotowany to pyszne, kremowe ciasto na bazie twarogu, które nie wymaga pieczenia. Jest to idealna propozycja dla tych, którzy szukają alternatywnej, a zarazem łatwej i smacznej wersji tego klasycznego deseru.

Fit naleśniki. Alternatywa dla klasyki
Naleśniki to niezwykle popularne danie, które ma olbrzymie grono fanów na całym świecie. Chociaż tradycyjna wersja jest niezwykle pyszna, to jednak nie zawsze pasuje do naszej diety. Całe szczęście chcąc się dobrze odżywiać, nie trzeba rezygnować z tego przysmaku. Istnieje alternatywa w postaci fit naleśników. Jak zrobić te mniej kaloryczną wersję naleśników? Odkryj ją wraz z nami!

Smoothie z kiwi i miętą
Temperatura za oknem sprawia, że marzysz o orzeźwiającym napoju? Zmiksuj sobie smoothie z kiwi, limonki i mięty.