Pieczone gołąbki z sosem musztardowym • przepis • składniki • przygotowanie
Pieczone gołąbki z dodatkiem sosu musztardowego to pyszna propozycja Karola Okrasy na domowy obiad.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY GOŁĄBKI
Drobno pokrojony boczek smażymy na patelni. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy ok. 3 minut. Rodzynki moczymy w occie jabłkowym, aż będą miękkie. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wieprzowinę mieszamy z boczkiem, cebulą, ugotowaną kaszą oraz wytopionym tłuszczem. Dodajemy rodzynki i wszystko dokładnie mieszamy. Farsz doprawiamy gorczycą, solą i grubo mielonym pieprzem.
PRZYGOTOWUJEMY SOS MUSZTARDOWY
Ziele angielskie ucieramy w moździerzu na pył. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plastry, następnie podsmażamy je na patelni. Dodajemy ziele angielskie, musztardę i koncentrat pomidorowy, zalewamy wodą, tak by uzyskać płynny sos, i dodajemy masło. Zagotowujemy i doprawiamy miodem, solą i pieprzem.
PIECZEMY GOŁĄBKI
Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C (termoobieg) przez ok. 45 minut do 1 godziny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3152,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
788,1 kcal
Tłuszcz
42,9 g
Węglowodany
60,8 g
Błonnik
40,1 g
Białko
40,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Suflet malinowy
Suflet może mieć wiele smaków! Ten według Pawła Małeckiego jest malinowy i pieczony w filiżance!

Zupa serowo-jarzynowa z klopsikami
Delikatny serowy krem na warzywnym bulionie. Mięsne klopsiki idealnie go uzupełniają.

Babka na oleju
Czy istnieje bardziej kojarzący się z Wielkanocą wypiek od klasycznej babki? W tej wersji dzięki dodatkowi oleju ciasto pozostaje wilgotne i miękkie przez dłuższy czas, a jego przygotowanie jest dziecinnie proste, więc może być przygotowane zarówno z wyprzedzeniem, jak i na ostatnią chwilę. Zrób z nami puszystą i leciutką babkę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem
Kasza gryczana jest dobra nie tylko na sypko. Przygotujesz z niej także pyszne racuchy. Z mięsnym sosem są przepyszne!

Krewetki zapiekane w pomidorach
Pomidory obsypane przyprawami i oblane maślanym sosem z krewetkami smakują wyśmienicie! Spróbuj kuchni włoskiej w lekkim wydaniu według Darii!

Kurczak po toskańsku
Kurczak po toskańsku to odzwierciedlające smak i historię samego regionu Toskanii. Oryginalny przepis jest dość minimalistyczny, dlatego doczekał się wielu smacznych modyfikacji. Przygotowaliśmy dla Was przepis na aromatyczny, kremowy sos na bazie śmietany, sera oraz ziół z dodatkiem pomidorów, szpinaku oraz soczystego kurczaka. Przygotuj to danie wraz z nami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wędzone piersi gęsi z placuszkami rosti i kapustą z granatem
Poznaj sposób na wędzenie gęsiny w domu. Śląski przepis na pyszne danie!

Ciasto z marcepanem
Wilgotne i pełne migdałów ciasto z marcepanem, czyli idealny deser na chłodniejsze dni! Koniecznie spróbuj tego połączenia smaków zaproponowanego przez Kingę.

Mandarynkowy pulled pork
Karol zachwyca pomysłem na szarpaną wieprzowinę. Z mandarynkową marynatą smakuje wyśmienicie!