Pierożki z marcepanem, śliwkami i morelami • przepis • składniki • przygotowanie
Pierogi ze słodkim nadzieniem z marcepanu i suszonych owoców, możesz zarówno ugotować jak i upiec – wybierz swój ulubiony sposób!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 30
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY CIASTO
Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Dodajemy sól, rozdrobnione drożdże, żółtka, roztopione masło i większą część wody. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli składniki nie będą chciały się połączyć, dolewamy stopniowo pozostałą część ciepłej wody.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NADZIENIA
Masę marcepanową dokładnie mieszamy z żółtkami i sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy, aż całość będzie jednolita. Śliwki i morele kroimy w kostkę. Dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY PIEROGI
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Za pomocą wycinaka lub szklanki wycinamy krążki o średnicy ok. 6-7 cm. Na środek nakładamy nadzienie i sklejamy pierogi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4413 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
294,2 kcal
Tłuszcz
13,1 g
Węglowodany
38,7 g
Błonnik
6,1 g
Białko
6,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Naleśniki ze szparagami
Doskonała opcja na spotkanie w gronie przyjaciół: delikatny smak szparagów otulonych lekkim ciastem naleśnikowym.

Batatowe frytki Kamyka
Gdy meczowe emocje sięgają zenitu, nie można zapomnieć o przekąskach! Batatowe frytki Kamyka to patent na sycące danie w stylu kuchni Ameryki Łacińskiej. Z pewnością podbije Twoje kubki smakowe!

Grzanki z tapenadą - pastą z oliwek
Złociste i chrupiące kawałki bagietki z aromatyczną pastą z oliwek, czosnku, kaparów i pietruszki. Idealne na przekąskę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lekki deser wiśniowy
Idealny deser dla seniora? Paweł Małecki podpowiada, jak to zrobić, by było pysznie i odżywczo!

Pasztet z cukinii
Pasztet z cukinii to niezwykle smaczna alternatywa dla tradycyjnych, mięsnych pasztetów. Ten wegetariański przysmak wyróżnia się swoim smakiem i konsystencją, a sposób jego przygotowania jest prosty i przyjemny. W jaki sposób przyrządzić smaczny pasztet z cukinii i innych warzyw? Odkryj nasz przepis!

Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem)
Wyborna, bardzo aromatyczna zapiekanka. Prawdziwy francuski przysmak, który wyczarujesz z kilku prostych składników.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wielkanocna babka ponczowa
Delikatne, drożdżowe babeczki nasączone smakowitym ponczem, podane z dżemem i kremem cytrynowym. Trudno im się oprzeć!

Krewetki w soli kokosowej z pomarańczowym dipem
Oryginalny pomysł nie tylko na wystawne przyjęcie: krewetki w panierce z wiórków kokosowych podane z dipem z pomarańczy!

Duszona karkówka z cynamonem i musem z pieczonych jabłek
Wyjątkowe połączenie smaków i aromatów inspirowane kuchnią staropolską. Tak przygotowane mięso rozpływa się w ustach!