Pilaw z roladkami z cukinii • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczny ryż podany z oryginalnymi warzywnymi roladkami. Pyszny pomysł na delikatny, lekki i smaczny posiłek.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
CEBULĘ ORAZ CZOSNEK
obieramy i drobno siekamy.
PODSMAŻAMY WRAZ Z
ryżem na 1 łyżce rozgrzanej oliwy aż do zeszklenia.
DODAJEMY BULION WARZYWNY,
doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem – doprowadzamy do wrzenia.
CAŁOŚĆ GOTUJEMY POD
przykryciem ok. 25 MINUT, AŻ: ryż będzie miękki, a następnie trzymamy w cieple.
POMIDORY ZALEWAMY WRZĄTKIEM,
obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion i kroimy w drobną kostkę.
MARCHEW OBIERAMY I
ścieramy na tarce o małych oczkach.
OBA SKŁADNIKI ŁĄCZYMY
z serem, doprawiamy sosem sojowym i pieprzem.
ODKŁADAMY KILKA LIŚCI
bazylii, resztę siekamy, dodajemy i mieszamy.
CUKINIĘ OCZYSZCZAMY, KROIMY
wzdłuż na 16 plastrów (o grubości około 0,5 cm).
PLASTRY CUKINII PODSMAŻAMY
porcjami na powlekanej patelni na odrobinie oliwy z oliwek, aż będą miękkie.
OSĄCZAMY NA PAPIERZE
kuchennym, doprawiamy solą i pieprzem.
PLASTRY CUKINII SMARUJEMY
masą marchewkowo-pomidorową, zwijamy w roladki i układamy na pilawie (ugotowanym ryżu z dodatkami), posypując listkami bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1509,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
251,6 kcal
Tłuszcz
4 g
Węglowodany
47,3 g
Błonnik
8,4 g
Białko
8,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tłuczeńce - staropolskie ciastka wigilijne
Sięgnij do prawdziwych polskich tradycji i przygotuj ciasteczka, które niegdyś często robiono na święta. Niech słodkości z dawnej książki kucharskiej zagoszczą na Twoim stole w ten szczególny czas!

Kiszka ziemniaczana
Kiszka ziemniaczana, znana również jako kaszanka ziemniaczana, to jedno z tych tradycyjnych dań, które przywołują na myśl smaki i aromaty domowej kuchni. To popularna potrawa w wielu regionach świata, zwłaszcza w Europie Środkowej i Wschodniej. W jaki sposób przygotować to pyszne danie? Poznaj nasz przepis na aromatyczną kiszkę ziemniaczaną, czyli kiełbasę z ziemniaków, boczku i innych dodatków!

Krwawe muffinki
Paweł Małecki pokaże Wam swoje cukiernicze triki, dzięki którym będziecie mogli przygotować mrożące krew w żyłach i jednocześnie pyszne muffiny!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Królik duszony w marchewce i maśle
Polska kuchnia słynie z królika. W tym przepisie połączono jego delikatne mięso z marchewką, groszkiem i boczkiem.

Pikantna zupa z soczewicą i królikiem
Wyjątkowe połączenie delikatnego mięsa, pożywnej soczewicy i ostrych dodatków. Ta zupa z pewnością Cię zachwyci!

Faszerowane bataty
Wegański przepis na kolorowe i pyszne danie – bataty faszerowane warzywami z kremowym sosem orzechowym i chrupiącym tofu! Wypróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Piernikowa rolada z kremem jabłkowo-cynamonowym
Zapach świąt zamknięty w jednym cieście – aromatyczny cynamon, przyprawa do piernika i jabłka. Daj się skusić na roladę wg przepisu Pawła!

Samosy z nadzieniem kokosowym z soczewicą
Lubisz kuchnię indyjską? Wypróbuj pyszne trójkątne pierożki z pysznym nadzieniem kokosowym.

Bułeczki z serem i koperkiem
Wypróbuj przepis na pyszne bułeczki, które dodadzą Ci energii o poranku.