Pinsa verde • przepis • składniki • przygotowanie
Czy znasz już kuzynkę pizzy, czyli pinsę? Jeśli nie, koniecznie zapoznaj się z nią, korzystając z przepisu Pauli na pinsę z boczkiem i szynką parmeńską! To pyszne danie, które będzie gotowe w 20 minut, zachwyci niejednego domownika.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PINSĘ
Wierzch pinsy smarujemy zielonym pesto i posypujemy tartą mozzarellą. Na serze układamy plastry boczku i szynki parmeńskiej, a także kulki mozzarelli.
PIECZEMY I PODAJEMY PINSĘ
Gotową pinsę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 5-7 minut, aż ser się roztopi, a boczek i szynka zarumienią. Pomidorki przekrawamy na pół i wraz z oliwkami układamy je na upieczonej pinsie. Danie kroimy i podajemy jeszcze gorące.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1158,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
579,2 kcal
Tłuszcz
22,9 g
Węglowodany
60,4 g
Błonnik
2,7 g
Białko
28,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z cukinią, kaszą bulgur i serem kozim
Sałatka pełna aromatów i witamin. To połączenie zaskoczy każdego z was!

Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową
Inspirowany kuchnią Włoch przysmak w wydaniu naszego cukiernika – pyszne ciasteczka z orzechami i konfiturą.

Spaghetti napoli – przepis
Najbardziej klasyczny spośród włoskich makaronów, czyli spaghetti neapolitana, to świetny pomysł na szybki obiad dla miłośników prostej i wyjątkowo smacznej pasty.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Żeberka z grilla w glazurze śliwkowo-pomidorowej
Delikatne, kruche i pełne smaku. Przygotuj soczyste żeberka z grilla w glazurze śliwkowo-pomidorowej według Karola Okrasy.

Kremowa zupa tortellini
Fantastyczna, kremowa i treściwa zupa z małymi pierożkami tortellini. Bogata w warzywa i pełna aromatu podbije serce każdego, kto jej spróbuje!

Szakszuka z botwinki
Inna wersja popularnej szakszuki. Tym razem Kinga wykorzystała w przepisie botwinkę i dymkę, które także świetnie łączą się z jajkami. To świetny pomysł na letnie śniadanie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kapuśniak z kiszonej kapusty na gęsinie
Odkryj na nowo smak polskiej gęsiny! Najlepiej ze sprawdzonym przepisem Karola Okrasy, dzięki któremu przygotujesz najlepszy kapuśniak na esencjonalnym, domowym wywarze. Spróbuj koniecznie!

Krem cytrynowy w cytrynkach
Delikatny krem cytrynowy z dodatkiem białej czekolady, podany w skórkach cytryn. Doskonały deser na letnie dni – lekki, orzeźwiający i efektowny!

Ziemniak pieczony w łupinie z szybkim chilli
Ziemniaki doskonale nadają się do faszerowania. Spróbuj ich w połączeniu z pikantnym chili, z dodatkiem aromatycznego sera cheddar.