Pizza rzymska • przepis • składniki • przygotowanie
Rzymska pizza, zwana także pizzą al taglio lub al trancio, znana jest ze swojego wyjątkowego smaku i nietypowego wyglądu. Podłużna pizza sprzedawana na kawałki na ulicach Rzymu i innych okolicznych miast jest nieodłącznym elementem kulinarnego dziedzictwa Włoch. Jak przygotować podłużną pizzę rzymską z ziemniakami (con patate)? Poznaj triki na ten pyszny, włoski przysmak.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
W małej miseczce rozpuścić cukier w ciepłej wodzie, a następnie dodaj drożdże i wymieszaj. Do dużej miski wsyp mąkę (250 g) oraz sól, a następnie dodaj zaczyn i oliwę z oliwek. Wymieszaj.
PRZEKŁADAMY CIASTO NA BLAT
Podsyp blat kuchenny mąką (ok. 10 g), a potem wyłóż na niego ciasto i zacznij je wyrabiać.
PRZEKŁADAMY CIASTO DO MISKI
Wysmaruj miskę oliwą, a następnie włóż do niej ciasto. Przykryj całość ręcznikiem.
ZOSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA
Zostaw ciasto w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.
UKŁADAMY CIASTO NA BLASZCE
Ciasto delikatnie rozwałkuj, a następnie ułóż je na blaszce oprószonej mąką. Ponownie przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plasterki, a następnie zamocz je w misce w wypełnionej litrem wody. Dodaj sól i poczekaj, aż zmiękną. Potem starannie je odcedź, osusz z wody i wymieszaj z oliwą.
UKŁADAMY SKŁADNIKI NA CIEŚCIE
Ciasto rozciągnij wzdłuż blachy, a potem delikatnie wgnieć je palcami. Na wierzchu ułóż plasterki ziemniaków, a później posyp całą powierzchnię pizzy rozmarynem. Na sam koniec polej oliwą i dopraw.
PIECZEMY PIZZĘ
Gotową pizzę con patate wsadź do piekarnika i piecz przez 20-25 minut, aż się zarumieni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1864,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
466 kcal
Tłuszcz
9,1 g
Węglowodany
85,2 g
Błonnik
16,5 g
Białko
11,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Frittata keto
Frittata, która idealnie sprawdzi się jako sycące śniadanie dla każdego, kto lubi dietę keto. Wypróbuj ten przepis i ciesz się smakiem tego serowo-jajecznego, pieczonego w piekarniku dania.

Zielone falafele z sosem tahini
Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku falafele doskonale smakują z sosem tahini. Wypróbuj przepis Kingi!

Sałatka w stylu greckim z makaronem kritharaki
Szukasz sałatki, która idealnie sprawdzi się jako dodatek podczas letniego grillowania? Ta z pewnością spełni oczekiwania Twoje i Twoich gości!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bułki pszenne — przepis na domowe bułeczki
Czy jest coś lepszego niż zapach świeżo upieczonych, domowych bułeczek o poranku? Te puszyste, złociste bułeczki pszenne sprawią, że każdy posiłek stanie się wyjątkowy. Spróbuj naszego przepisu i poczuj radość z domowego pieczenia!

Ciasto Góra Lodowa – przepis
Niezwykle efektowne ciasto, które zachwyci na niejednej imprezie. Masa budyniowa, biszkopt i pyszna polewa, to przepis na zniewalający deser!

Piernik staropolski
Paweł Małecki zdradza swój przepis na piernik staropolski – ze smażonymi powidłami i polewą czekoladową!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierogi ukraińskie - wareniki
Wareniki to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni ukraińskiej. Te delikatne pierogi, nadziewane różnorodnymi farszami zachwycają swoją prostotą. Poznaj nasz sprawdzony przepis na ziemniaczane wareniki!

Hiszpańska zupa z soczewicy
Rozgrzewająca, sycąca i w hiszpańskim stylu! Zupa z soczewicy z dodatkiem kiełbasy chorizo to świetne danie na obiad w pierwsze chłodne dni roku.

Indyk z salsą truskawkową
Soczyste mięso indyka z dodatkiem kremowej gorgonzoli i świeżej salsy truskawkowej to idealny pomysł na lekki obiad. Wypróbuj ten przepis i przenieś lato na swój talerz!