Pizza z cukinią • przepis • składniki • przygotowanie
Sięgnij po barwy włoskiej flagi – cukinię, pomidory i kozi ser, które dopełnią smaku doskonałej pizzy przygotowanej według przepisu Karola.

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY CIASTO
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce i wyrabiamy z nich gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Ciasto rozwałkowujemy cienko i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 12 minut.
GOTUJEMY SOS
Szalotkę kroimy w drobna kostkę i przesmażamy na patelni z odrobiną oleju. Do garnka dodajemy pomidory, posiekany czosnek i szalotkę, a następnie bazylię. Doprawiamy solą i cukrem. Gotujemy, aż sos się zredukuje i nabierze gęstej konsystencji.
UKŁADAMY DODATKI
Cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 2 mm i delikatnie przesmażamy na patelni z odrobiną oleju. Upieczone ciasto smarujemy sosem, układamy plastry cukinii, suszone pomidory. Wierzch posypujemy startym kozim serem.
PIECZEMY PIZZĘ
Pizzę zapiekamy przez ok. 8-10 minut w temperaturze 200°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3905,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
650,9 kcal
Tłuszcz
22 g
Węglowodany
100 g
Błonnik
16,9 g
Białko
16,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Steki z polędwicy wołowej z ziołowym masłem
Amerykanie kochają steki. Zrozumiesz dlaczego, przygotowując polędwicę wołową zgodnie z naszym przepisem.

3 sposoby na ciasto francuskie
Ciasto francuskie to nieskończona liczba smakowych i wizualnych kombinacji, a tych nie może zabraknąć na sylwestra! Sprawdź trzy proste sposoby na pyszne przekąski z ciastem francuskim w roli głównej!

Kaszotto ze szparagami, groszkiem cukrowym i krewetkami
Smaki i aromaty warzyw, bulionu oraz wytrawnego wina łączą się w pysznym kaszotto Darii. Jeśli lubisz krewetki, pokochasz ten przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Piersi kurczaka w chipsach z sosem musztardowym
Kurczak w chrupiącej panierce zrobionej z Twoich ulubionych chipsów. Prawda, że chcesz spróbować?

Kanapeczki z pastą z pieczonej flądry, suszonych pomidorów i papryki
Pyszna przekąska w postaci małych kanapeczek z pastą o włoskim charakterze.

Sałatka z batatem
Ta sałatka to bardzo apetyczne połączenie pieczonego słodkiego batata, chrupiącej ciecierzycy i dressingu z orzeźwiającą nutą. Spróbuj, a będziesz do niej wracał!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pudding ryżowy z kardamonem i sałatką z mango
Zobacz, jak przygotować ryż na słodko. Z dodatkiem kardamonu i z sałatką z mango oraz truskawek.

Warzywne curry z kiszoną cytryną
Samodzielnie przygotowana pasta curry, pełne smaku warzywa i kremowy sos – Karol zachwyci Cię swoim pomysłem na danie wegetariańskie!

Sernik ombre na zimno
Podejdź do deseru na chłodno i przygotuj pyszny sernik ombre z przepisu Pawła! Jest bardzo kremowy i pełen leśnych skarbów. Skusisz się?