Polędwiczka w pieprzu z brukselką • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na łatwy i pyszny obiad? Spróbuj kruchej polędwiczki otulonej pieprzem i brukselki z dodatkiem ziołowego pesto!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
OBSMAŻAMY POLĘDWICZKĘ
Polędwiczki w temperaturze pokojowej myjemy i osuszamy. Następnie przekrawamy na pół. Pieprz lekko rozgniatamy w moździerzu. Obtaczamy w nim polędwiczki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Obsmażamy polędwiczki z każdej strony na złoty kolor. Następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polędwiczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 4-5 minut.
GOTUJEMY BRUKSELKĘ
Brukselkę myjemy. Następnie nacinamy na krzyż od spodu, przy jej najtwardszej części. Wrzucamy do dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Gotujemy około 3-4 minut, a następnie odcedzamy.
PRZYGOTOWUJEMY PESTO
Do misy blendera wrzucamy czosnek, pistacje, połowę liści pietruszki i bazylii, w stosunku 1:1, oraz ser grana padano. Wlewamy oliwę i miksujemy. Dodajemy resztę bazylii i pietruszki, ponownie w proporcji 1:1. Miksujemy.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DANIA
Mięso wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy, aby odpoczęło przez około 8-9 minut. Brukselkę obtaczamy w połowie pesto. Posypujemy skórką otartą z wyszorowanej cytryny i skrapiamy dodatkowo sokiem. Wykładamy brukselkę na talerz wraz z kolejną porcją pesto. Polędwiczki ponownie wkładamy do piekarnika na około 2 minuty. Następnie kroimy w plastry. Układamy na talerzu. Polędwiczkę możemy teraz doprawić solą, dekorujemy listkami bazylii, dodatkowo możemy skropić odrobiną soku z cytryny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1856,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
464,1 kcal
Tłuszcz
19,1 g
Węglowodany
12,7 g
Błonnik
4,2 g
Białko
60 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Strudel z jabłkami i makiem
Spróbuj strudla z jabłkami i makiem! Wyjątkowego, korzennego smaku nadaje szczypta cynamonu.

Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami
Dowiedz się, jak przygotować wykwintny obiad. Może soczyste piersi kaczki, nadziewane suszonymi owocami?

Smażony dorsz z czosnkowo-cytrynowym masłem
Przygotuj dorsza w wersji delux – usmaż go z mieszanką masła, sera i musztardy. Będzie smakował wspaniale!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krewetki w sosie pachnącym Indiami z ryżem basmati
Gdy ją przygotujesz, zobaczysz, że ta aromatyczna potrawa pobudzi Twoje zmysły równie mocno jak podróż do Indii.

Faszerowany makaron lumaconi
Ten przepis pokaże Ci, jak pysznie można nafaszerować duży, włoski makaron lumaconi.

Owoce morza w cieście z talarkami i dipem pesto
Myślisz, że dania z owocami morza są trudne do wykonania? W takim razie wypróbuj bardzo prosty przepis na owoce morza w cieście z aromatycznym dipem pesto i chrupiącymi frytkami z ziemniaków!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Brownie z bitą śmietaną i cytrusami
Aksamitne ciasto czekoladowe z masą śmietanową i grejpfrutami - doskonała fuzja smaków.

Kolorowa ryba w srebrnych papilotach
Ziołowo-warzywna kompozycja z delikatnym łososiem w roli głównej. Idealna na grilla w towarzystwie chrupiącej bagietki.

Tarta z musem jabłkowym
Pieczone jabłka i cynamon to duet idealny, który tym razem Paweł połączył z kruchym ciastem. Sprawdź, jak smakuje ta delikatna tarta i zachwyć gości sposobem jej podania!