Pomidory faszerowane fasolą i mięsem mielonym • przepis • składniki • przygotowanie
Słodkie pomidory malinowe z mięsnym farszem z dodatkiem fasoli? Wypróbuj przepis!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYDRĄŻAMY POMIDORY
Pomidory myjemy. Z każdego odkrawamy górną część i zachowujemy ją na później. Następnie wydrążamy je (najlepiej za pomocą łyżki do wykrawania melona).
SMAŻYMY FARSZ
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mięso mielone smażymy na rozgrzanej oliwie, aż będzie kruche i nabierze brązowego koloru. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką mieloną. Dodajemy cebulę, czosnek i szynkę pokrojoną w kostkę. Smażymy razem przez 3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy przez 1 minutę. Fasolę odcedzamy na sitku, płuczemy i odsączamy. Dodajemy do pozostałych składników i smażymy przez 4‑5 minut, mieszając od czasu do czasu.
FASZERUJEMY POMIDORY
Pomidory doprawiamy w środku solą i pieprzem. Napełniamy farszem. Pozostałą masę z mięsa mielonego przekładamy do natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego, a następnie układamy w niej pomidory.
PIECZEMY POMIDORY
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez ok. 20 minut. Po 10 minutach pieczenia pomidory przykrywamy odkrojoną górną częścią i pieczemy do końca razem. Podajemy z ryżem ziołowym lub chlebem pita.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1637,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
409,3 kcal
Tłuszcz
22,9 g
Węglowodany
26,7 g
Błonnik
26,5 g
Białko
26,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krem ze szparagów
Delikatna zupa o kremowej konsystencji i wyjątkowym smaku białych szparagów, przyozdobiona aromatyczną natką pietruszki.

Soczysty łosoś z sosem z rukoli
Kasza, sos, gruszki i pieczona w niskiej temperaturze ryba to intrygujące, a zarazem zdrowe i lekkie połączenie smaków.

Roladki z gładzicy z nadzieniem krabowym
Roladki z gładzicy z delikatnym nadzieniem krabowym, w aromatycznym sosie to propozycja dla miłośników ryb i owoców morza.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Clafoutis z czereśniami
Clafoutis – słodka zapiekanka w stylu kuchni francuskiej. Idealna na letni obiad lub pyszne śniadanie, świetnie nada się do wykorzystania pełni smaku sezonowych owoców.

Ciasto drożdżowe z borówkami
Klasyczne ciasto drożdżowe ze świeżymi borówkami i kruszonką z dodatkiem mąki migdałowej. Wypróbuj ten przepis i ciesz się słodkim smakiem polskiego lata!

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
Przepyszne paszteciki z ciasta drożdżowego faszerowane kapustą i grzybami. Będą idealnym dodatkiem do domowego barszczu lub samodzielną przekąską.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szaszłyki z krewetek po azjatycku
Orientalne klopsiki z krewetek podane z soczystym grejpfrutem z dodatkiem imbiru i sosu sojowego. Warto spróbować!

Pączki z jabłkami i żurawiną
Wariacja na temat tradycyjnego przysmaku z ciasta drożdżowego. Jego smak wzbogacono jabłkami i żurawiną. Wyszło pysznie!

Szparagi z ziemniaczanym purée z trybulą
Pyszne szparagi wraz z innymi warzywami podane na ciepło z purée z trybulą – wypróbuj!