Risotto z szynką i grzybami • przepis • składniki • przygotowanie
Risotto to prawdziwy przysmak! Wypróbuj ten wyjątkowy przepis Karola i zaproś włoski smak do swojej kuchni!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY SKŁADNIKI
Pieczarki kroimy w ćwiartki. Szalotkę siekamy bardzo drobno. Suszone pomidory kroimy w cienkie paseczki. Czosnek kroimy drobno.
SMAŻYMY RYŻ Z DODATKAMI
Łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni na małym gazie. Dodajemy ryż, szalotkę i czosnek. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy tymianek.
DODAJEMY WINO I WYWAR WOŁOWY
Wino dolewamy do ryżu. Mieszamy od czasu od czasu do momentu, aż płyn się wygotuje. Następnie dodajemy 2 chochle wywaru wołowego i szczyptę soli.
PRZESMAŻAMY PIECZARKI
Łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni. Dodajemy pieczarki, szczyptę soli i szczyptę białego pieprzu. Smażymy, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż pieczarki się zarumienią.
DODAJEMY DO RYŻU PIECZARKI, MASŁO I SER
Przesmażone pieczarki dodajemy do ryżu razem z suszonymi pomidorami. Całość mieszamy. Dodajemy 1 chochlę wywaru.
PODAJEMY DANIE
Danie przekładamy na talerze. Na wierzch ścieramy pozostały ser, układamy po 3 plastry szynki i kilka listków bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2186,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1093,4 kcal
Tłuszcz
65,2 g
Węglowodany
77,6 g
Błonnik
36,2 g
Białko
36,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Łosoś w sosie maślano-czosnkowym
Lekki łosoś w pysznym sosie maślano-czosnkowym to doskonała propozycja na obiad czy lunch. Sprawdź, jak łatwo przygotujesz go w termorobocie MC Smart!

Torcik bezowy z owocami
Kruche bezy, orzeźwiający krem, czekolada i soczyste owoce… Ten tort to smakołyk na każdą okazję!

Ciasto miodowe z orzechami pekan
Ciasto pełne orzechów z mocno miodowym aromatem! Paweł Małecki nie zwalnia tempa i zachwyca kolejnym przepisem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
Suszone pomidory oraz papryka konserwowa razem z białą kiełbasą stworzą świetną kompozycję smakową! W sam raz na świąteczny stół!

Knedle z truskawkami
Proste, efektowne danie z ziemniaków i to na słodko — czy to w ogóle możliwe? Ależ oczywiście! Przedstawiamy przepis na wyśmienite knedle z truskawkami, których smak przeniesie Cię w krainę słodkiego zapomnienia. Nie czekaj i zrób je razem z nami!

Hummus z bobu
Zielony, aksamitny i aromatyczny? To musi być hummus wg przepisu Kingi! Przygotuj go na śniadanie lub podaj na imprezie w formie smacznej przekąski!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
Paweł Małecki najlepiej wie, jak połączyć szpinak, szczaw i truskawki. Wypróbuj jego przepis na tartę!

Kurczak cytrynowo-rozmarynowy z zapiekanką dauphinois i marchewką w śmietanie
Myślisz, że przepis na faszerowanego kurczaka musi być skomplikowany? Spróbuj tego! Będzie prosto, szybko i smacznie.

Ciabatta
Sprężyste chlebki inspirowane tradycyjnym włoskim pieczywem. Idealnie sprawdzą się podczas rodzinnego śniadania czy podane z pastami jako przekąski na imprezę.