Sałatka z wędzonym kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Wędzony kurczak to doskonały składnik do różnorodnych dań, także do sałatek. Intensywny aromat wędzonego mięsa doskonale komponuje się ze świeżymi warzywami i innymi składnikami. Przygotowanie sałatki z wędzonym kurczakiem to prosty sposób na stworzenie pożywnego dania, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Odkryj nasz sposób na szybką i sycącą sałatkę z wędzonym kurczakiem!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KASZĘ
Do garnka wlej bulion i delikatnie go podgrzej, a potem ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź ją na sitku o małych oczkach i przelej zimną wodą. Odstaw na bok do wystudzenia.
PORCJUJEMY KURCZAKA
Wyciągnij kurczaka z opakowania, a następnie pokrój na drobne kawałki. Możesz go także porwać. Tak przygotowanego kurczaka dodaj do dużej miski.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Obie papryki oraz pomidorki dokładnie umyj, a potem pokrój w kostkę. Dodaj je do dużej miski.
SIEKAMY KOPEREK
Umyj i osusz koperek, a następnie posiekaj go drobno i dodaj do miski.
DODAJEMY KASZĘ
Ugotowaną i ostudzoną kaszę dodaj do miski z resztą składników i wymieszaj.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
W osobnej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z pomarańczy, sól oraz pieprz. Mieszaj tak długo, aż składniki dobrze się połączą.
MIESZAMY SAŁATKĘ
Polej sałatkę przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1783,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
356,7 kcal
Tłuszcz
8,2 g
Węglowodany
47,1 g
Błonnik
6,7 g
Białko
23,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Biszkopt z 4 jaj
Biszkopt to klasyk cukiernictwa, który stanowi doskonałą bazę dla wielu deserów. Dzięki swojej lekkości i puszystości, idealnie nadaje się do tortów, rolad czy ciast z owocami. Przygotowanie tytułowego biszkoptu z 4 jaj jest prostsze niż się wydaje. Jak to zrobić? Przekonajcie się sami!

Pudding z chia
Szybki deser bez glutenu i laktozy? Postaw na pudding z nasionami chia, mleczkiem kokosowym i mnóstwem owoców!

Sałatka z owocami morza
Szukasz sprawdzonego przepisu na owoce morza? Zacznij od sałatki z kolorowymi warzywami i pysznym dressingiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Cynamonki z kremem korzennym
Jeżeli chcesz, żeby Twoja kuchnia wypełniła się korzennym aromatem i zapachem cynamonu, przygotuj cynamonki z kremem korzennym według naszego przepisu. Ten smaczny i chrupiący deser z pewnością zachwyci Twoich domowników lub gości.

Ciecierzyca po bretońsku
Co znane, warto zmieniać, więc zamiast fasolki po bretońsku Karol proponuje ciecierzycę po bretońsku! Z dodatkiem chrupiących warzyw, pachnącej kiełbasy i boczku. Koniecznie pozwól sobie na ten genialnie smaczny eksperyment!

Roladki z tortilli z guacamole i kabanosami
Wszyscy lubią tortille i przekąski! Właśnie dlatego proste roladki z tortilli w stylu meksykańskim tak świetnie sprawdzają się w sylwestrowym menu. Zobacz, jak łatwo je przygotować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Puszyste ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką: puszyste, miękkie i idealnie słodkie. Dzięki termorobotowi MC Smart przygotujesz je bez dużego nakładu pracy i w świetnym tempie.

Owoce pod chrupiącą kruszonką
Owoce pod kruszonką to jednocześnie łatwy w przygotowaniu, jak i pyszny deser! Doskonały na leniwe popołudnie!

Kapuśniak z młodej kapusty
Pomysłów na wykorzystanie młodej kapusty jest wiele, ale jednym z najbardziej tradycyjnych przepisów jest niewątpliwie kapuśniak. Ta zupa jest zupełnie inna niż zimowy kapuśniak z kapusty kiszonej - jest lekka, delikatna, świetna na ciepłą kolację lub pierwsze danie obiadowe. Masz do dyspozycji główkę młodej kapusty? Spójrz, jak wykorzystać ją do wiosenno-letniego kapuśniaczka!