Składany omlet w stylu francuskim z pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie
Najlepszy smak często ukrywa się w najprostszych przepisach. Składany omlet w stylu francuskim z pieczarkami i aromatycznym serem gruyère to właśnie jedno z tych połączeń. Naprawdę warto go spróbować.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Szalotkę kroimy w kostkę, natkę pietruszki dość drobno siekamy, pieczarki kroimy w plastry.
PODSMAŻAMY NADZIENIE
Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy szalotkę i pieczarki. Całość solimy do smaku i smażymy, aż pieczarki się delikatnie zarumienią, a cebula zeszkli. Na koniec na patelnię wrzucamy natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.
UBIJAMY JAJKA NA OMLET
Jajka i śmietanę umieszczamy w misce, delikatnie ubijamy i doprawiamy solą i pieprzem.
SMAŻYMY OMLET
Na patelni roztapiamy pozostałe 2 łyżki masła i wylewamy masę jajeczną. Omlet smażymy, odsuwając jajka od brzegów patelni i przelewając surową masę na brzegi. Czynność powtarzamy, aż na wierzchu pozostanie niewiele surowych jajek, i wyłączamy ogień.
NADZIEWAMY I PODAJEMY OMLET
Na omlet wykładamy podsmażone składniki nadzienia i ścieramy ser. Omlet zsuwamy z patelni na talerz, składając go jednocześnie na pół.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
833,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
416,9 kcal
Tłuszcz
35 g
Węglowodany
6,9 g
Błonnik
1 g
Białko
18,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
Wyśmienite desery nie muszą być skomplikowane. Jabłkowe ciasteczka z ciasta francuskiego przygotujesz w mgnieniu oka!

Pieczone ziemniaczki z ubijaną fetą
Chrupiące pieczone ziemniaczki w aromatycznych przyprawach, a do tego przepyszna i kremowa ubijana feta. Sprawdź, jak smakuje to proste i niezwykle szybkie w przygotowaniu danie.

Camembert z grilla
Grill we francuskim stylu! Przyrządzony na ruszcie ser rozpływa się w ustach, a żurawina nadaje mu niepowtarzalny smak.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Batony z orzechami pekan
Wypróbuj przepis na szybkie i łatwe, domowe batony z orzechami pekan i polewą czekoladową!

Babka drożdżowa z lukrem
Idealne uzupełnienie każdej herbaty i kawy w miłym gronie. Przygotuj pyszną babkę drożdżową z rodzynkami i słodkim lukrem.

Pulled pork na 2 sposoby: faszerowane bataty i kanapki
Przygotuj pulled pork według przepisu Karola i wykorzystaj to wyjątkowe mięso do przygotowania dwóch pysznych potraw: faszerowanych batatów i kanapek w stylu amerykańskim!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kapusta z grzybami — wigilijny klasyk
Czy jest coś bardziej tradycyjnego na świątecznym stole niż aromatyczna kapusta z grzybami? To danie, które od wieków gości w polskich domach, szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. Nasz przepis na świąteczną kapustę z grzybami to prawdziwa klasyka — spróbuj zrobić go wraz z nami!

Currywurst – przepis na niemieckie kiełbaski
Currywurst to niemiecka klasyczna przekąska z kategorii fast foodów, która jest kulinarnym symbolem Niemiec. To połączenie kiełbasy z delikatnie pikantnym sosem na bazie koncentratu pomidorowego i curry jest niezwykle smaczne, a sama potrawa prosta i szybka w przygotowaniu. W tym przepisie zdradzimy Ci, jak zrobić najlepsze currywurst!

Słoneczny łosoś
Łosoś zasługuje na szlachetną, ale wyrazistą oprawę. Podaj go z pomidorami, cukinią i aromatycznymi przyprawami.