Szynka wieprzowa w panierce z pomidorowym ragout (gęsty sos) oraz gotowanymi brokułami • przepis • składniki • przygotowanie
Piccata z mięsa wieprzowego podana z esencjonalnym sosem na bazie masła i pomidorów. Jej smak jest wyśmienity.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
POTRZEBUJEMY FOLIĘ SPOŻYWCZĄ
Szynka w panierce Mięso kroimy w cienkie plastry, ubijamy przez folię, lekko pieprzymy i solimy z obu stron. OWIJAMY PLASTREM: szynki.
W MNIEJSZEJ MISCE
ubijamy jajko, dodajemy tarty ser i mieszamy.
PLASTRY MIĘSA Z
szynką obtaczamy w mące, a potem w ubitym jajku z serem.
BEZPOŚREDNIO Z MISKI
przekładamy do rozgrzanego oleju roślinnego.
MIĘSO SMAŻYMY Z
obu stron 2-3 minuty, aż się zarumieni.
POTEM JE OSUSZAMY
w papierowej ściereczce.
BROKUŁY OCZYSZCZONE BROKUŁY
gotujemy w słonej wrzącej wodzie przez 3 -4 minuty, tak aby się nie rozgotowały (według rozmiaru różyczek).
PO WYCIĄGNIĘCIU Z
wody skrapiamy oliwą z oliwek i lekko pieprzymy.
POMIDOROWE RAGOUT W
małym garnuszku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej drobno posiekany czosnek.
OCZYSZCZONE POMIDORY KROIMY
w kostkę i dodajemy do czosnku.
SOLIMY, PIEPRZYMY I
powoli dusimy.
POD KONIEC DODAJEMY
kawałek masła oraz posiekaną świeżą bazylię.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
JAK PODAWAĆ NA
talerzu układamy różyczki gotowanych brokułów, pomidorowe ragout, a na wierzchu plastry szynki w panierce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3308 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
827 kcal
Tłuszcz
69,3 g
Węglowodany
16,6 g
Błonnik
35,4 g
Białko
35,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kruche pierniczki
Pachnące świętami, delikatne i niezwykle kruche pierniczki, które idealnie sprawdzą się w każde Boże Narodzenie. Skuś się na ich przygotowanie i przekonaj się, jak świetnie smakują.

Dorada z grilla z sosem cytrynowym
Smażona na maśle dorada smakuje wyśmienicie w towarzystwie soku z cytryny i delikatnego, kremowego sosu na bazie wina.

Sałatka z grillowaną kukurydzą i cukinią
Do czego wykorzystać grillowaną kukurydzę i cukinię? Sprawdź przepis Kingi na pyszną sałatkę i zasmakuj w grillowanych warzywach z wędzonym twarogiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kung pao z tofu i boczniakami
Pyszna alternatywa dla kurczaka kung pao, czyli tofu i boczniaki! To aromatyczne i lekko pikantne danie inspirowane kuchnią chińską z pewnością stanie się hitem w każdym domu. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!

Rigatoni z ricottą
Wyjątkowo proste i niezwykle smaczne danie. Jego kremowy smak podkreśla połączenie sera ricotta i pecorino. Całość wzbogacona zostaje pieprznym smakiem. Koniecznie sprawdź ten przepis!

Makaron z pesto szpinakowym
Delikatny makaron z domowym pesto szpinakowym to idealne połączenie zdrowych składników i wspaniałego smaku. Aromatyczne pesto z dodatkiem bazylii, cytryny i parmezanu podbije każde podniebienie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki
Jesteś ciekaw, jak smakuje tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki? Cukiernik Paweł Małecki podzieli się z Tobą swoim przepisem!

Pieczony pstrąg w pomidorach i oliwkach
Upieczony w całości pstrąg, wypełniony aromatyczną pastą pomidorowo-oliwkową o wyraźnej nucie bazylii – smakuje wybornie!

Rolady z łopatki z ziołami
Aromatyczne zioła, ostra musztarda Dijon, słodki miód i czarne oliwki to sekret wieprzowiny po śródziemnomorsku.