Tajine dyniowy z indykiem i jabłkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj popularne danie kuchni marokańskiej – aromatyczny tajine z dynią, indykiem i jabłkami!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY INDYKA
Dynię obieramy, nasiona i włókniste wnętrze usuwamy, miąższ kroimy w kostkę o wielkości ok. 5 cm. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Filet z piersi indyka myjemy, oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę. Smażymy na 2 łyżkach rozgrzanego oleju słonecznikowego, doprawiamy solą i pieprzem i wyjmujemy.
PODSMAŻAMY DYNIĘ
Dynię i piórka cebuli z pozostałym olejem dodajemy do płynu pozostałego po smażeniu indyka i podsmażamy przez 2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, kminem rzymskim, cynamonem i papryką, podsmażamy przez 1 minutę, mieszając. Dolewamy bulion, dodajemy mięso i gotujemy pod przykryciem przez 10-12 minut.
DUSIMY TAJINE
W międzyczasie ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grube plastry. Cytrynę obieramy i kroimy na cząstki. Dodajemy wraz z plastrami jabłek do tajine i dusimy razem przez kolejne 5 minut. Pestki dyni siekamy. Tajine doprawiamy do smaku, posypujemy nasionami dyni i podajemy z ryżem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2758,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
689,6 kcal
Tłuszcz
12,6 g
Węglowodany
92,7 g
Błonnik
8,9 g
Białko
55,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cytryny w soli
Cytryny w soli możesz wykorzystać do arabskich dań takich jak tajine lub dodać do dressingów czy sałatek.

Pity z wegańskimi klopsami i domowym majonezem roślinnym
Weekend to idealny czas na pitę! Spróbujcie szybkiego przepisu na jej smaczną, roślinną wersję.

Zupa pomidorowa z ryżem i klopsikami jagnięcymi
Doskonała zupa pomidorowa z ryżem, klopsikami jagnięcymi oraz aromatycznym jogurtem ziołowym.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zielone krokiety z farszem ruskim
Zaskakujące, nieoczywiste i pyszne! Krokiety z farszem z pierogów ruskich, w których kasza jaglana zastępuje ziemniaki, nie tylko zasmakują wszystkim, ale będą powracać do obiadowego menu wyjątkowo często. Spróbuj!

Smażone ziemniaki z warzywami z sosem balsamico
Ziemniaki, dynia, marchewka, cukinia – oto składowe pysznego smażonego placka, podanego z sosem balsamico! Spróbuj!

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i kapustą
Pomysłów na makaronowe zapiekanki jest wiele! Spróbuj tej z mięsem mielonym, kapustą, natką pietruszki i aromatycznym serem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Naleśniki z mąki kukurydzianej
Mąka kukurydziana od lat cieszy się popularnością ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie w kuchni. Jednym z wyjątkowych przepisów wykorzystujących ten rodzaj mąki są naleśniki. Ta alternatywna wersja tradycyjnych naleśników zachwyca nietuzinkowym smakiem, bogatym aromatem oraz chrupiącą teksturą.

Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście
Choć ich nazwa przywodzi na myśl naleśniki, bliżej im do klasycznych placków ziemniaczanych. Spróbuj beskidzkich poleśników i odkryj prostotę regionalnej, beskidzkiej kuchni!

Sos czosnkowy
Dla wielu osób sos czosnkowy jest obowiązkowym dodatkiem do pizzy, zapiekanki czy burgerów. Mieszanka wyrazistego w smaku i aromacie czosnku i jogurtu lub innego dodatku białkowego znana jest od wielu wieków i chętnie używana jako dodatek do dań w kuchni wielu kultur. Poznaj wszystkie możliwe warianty przyrządzenia pysznego, aromatycznego sosu czosnkowego!