Tantanmen ramen • przepis • składniki • przygotowanie
Tantanmen ramen to japońska wersja pikantnej, sezamowej zupy, inspirowanej chińską kuchnią. Charakteryzuje się bogatym smakiem, kremowym bulionem oraz aromatycznymi dodatkami. To idealna propozycja dla miłośników wyrazistych i pikantnych potraw, która doskonale rozgrzewa i zaspokaja apetyt. Jak zrobić ten pyszny ramen w domu? Już zdradzamy przepis!

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
DOPRAWIAMY BULION
Do garnka wlewamy bulion i doprawiamy go sosem sojowym, pastą tahini oraz chili. Dodajemy także olej sezamowy.
DODAJEMY IMBIR
Imbir obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy go do bulionu. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez co najmniej 15 minut.
DODAJEMY MLEKO SOJOWE
Do garnka wlewamy mleko sojowe i mieszamy, aż wszystko lekko zgęstnieje. Pozostawiamy garnek na kuchence, aby bulion dalej delikatnie się gotował.
MARYNUJEMY JAJKA
Do miseczki wlewamy sos sojowy oraz pozostały ocet ryżowy, dolewamy 50 ml letniej wody i mieszamy. Umieszczamy w niej jajka i marynujemy przez 20 minut.
PODSMAŻAMY MIĘSO
Obieramy czosnek z łupiny i ścieramy go na tarce. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią czosnek. Po chwili dodajemy mięso i mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY PIECZARKI
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Dorzucamy je do mięsa.
DOPRAWIAMY MIĘSO
Doprawiamy mięso sproszkowanym chili oraz sosem ostrygowym. Podsmażamy przez 2-3 minuty. Po chwili dodajemy ocet ryżowy (2 łyżki) i mieszamy. Smażymy przez następne 2 minuty. Ściągamy patelnię z gazu.
GOTUJEMY MAKARON
W mniejszym garnku gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy go i odstawiamy na bok.
WRZUCAMY BOK CHOY DO ZUPY
Pak choy myjemy i osuszamy. Dzielimy na mniejsze listki i wrzucamy do zupy. Gotujemy 1-2 minuty, aby lekko zmiękł.
SERWUJEMY ZUPĘ
Do misek wkładamy porcję makaronu i mięso, a następnie wlewamy zupę. Szczypiorek myjemy i siekamy. Posypujemy nim zupę. Dodajemy także sezam. Na sam koniec przekrajamy zamarynowane jajka na pół i wkładamy do zupy. Pyszny, domowy ramen tantanmen jest gotowy!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3140,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
628,1 kcal
Tłuszcz
34,3 g
Węglowodany
42,4 g
Błonnik
1 g
Białko
42,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szybki schab w pistacjach ze słodko-kwaśnymi warzywami
Chrupiące pistacje i orientalna mieszanka warzywna – sposób na zwykły schab w niezwykłym wydaniu!

Sałatka z kurczakiem teriyaki
Mnóstwo warzyw, wyjątkowy sos i kawałki kurczaka w chrupiącym cieście – to właśnie z tych składników powstaje sałatka z kurczakiem teriyaki. Przygotuj ją i ciesz się pysznym i sycącym daniem w stylu azjatyckim.

Bento - przepis na japońskie śniadanie
Poszukujesz czegoś innego niż tradycyjne, dobrze znane śniadania, takie jak kanapki czy owsianka? A może po prostu nie lubisz rutyny i wolisz wprowadzać do swojego dnia różnorodność od samego poranka? W takim przypadku z pewnością przypadnie Ci do gustu wyjątkowe, japońskie śniadanie – bento! Brzmi egzotycznie? Dzięki naszemu przepisowi przyrządzisz ten posiłek we własnym domu w krótkim czasie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pierogi ukraińskie - wareniki
Wareniki to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni ukraińskiej. Te delikatne pierogi, nadziewane różnorodnymi farszami zachwycają swoją prostotą. Poznaj nasz sprawdzony przepis na ziemniaczane wareniki!

Skrzydełka z piekarnika w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem BBQ
Prawdziwie amerykańskie i prawdziwie chrupiące – to muszą być buffalo wings! Przygotujesz je niezwykle szybko. To doskonałe danie na obiad lub na wieczór ze znajomymi!

Bostock z rabarbarem
Przepyszny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa, inspirowany kuchnią w stylu francuskim. Wypróbuj ten przepis na wyjątkowe słodkie śniadanie lub idealną przekąskę na piknik!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Słodkie bułeczki à la maritozzi
Maritozzi, czyli miękkie drożdżowe bułeczki wypełnione bitą śmietaną. W wersji Pawła lekko zanurzone w mlecznej czekoladzie i udekorowane truskawkami. Naprawdę warto ich spróbować!

Megahamburgery wieprzowe
Starasz się odżywiać się zdrowo, ale masz słabość do hamburgerów? Wypróbuj nasz przepis i przyrządź je samodzielnie.

Karp po żydowsku
Karp po żydowsku to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni Żydów aszkenazyjskich ze Środkowo-Wschodniej Europy, które znalazło stałe miejsce na polskich stołach, zwłaszcza podczas wigilijnej uczty. Jak przygotować to pyszne danie? Sprawdź nasz przepis!