Tarta kokosowa • przepis • składniki • przygotowanie
Kruchy spód i mocno kokosowy krem z nutą limonki – to musi być tarta na słodko! Przygotujecie ją według szybkiego i prostego przepisu Kingi!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD
Wiórki kokosowe łączymy w misce z cukrem pudrem. Dokładnie mieszamy. W drugiej misce umieszczamy miękkie masło i ⅓ wiórków z cukrem. Miksujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy resztę wiórków i mieszamy całość dłońmi.
PIECZEMY SPÓD
Dno oraz boki formy wykładamy folią aluminiową, tak by wystawała poza naczynie. Możemy użyć dwóch płatów folii. Wykładamy przygotowaną wcześniej masę i dociskamy – mocno do dna i lekko do boków, tak by górne krawędzie ciasta pozostały puszyste. Boki ciasta nakrywamy wystającą folią, by się nie spaliły podczas pieczenia.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Stałą część schłodzonego mleczka kokosowego łączymy w misce z resztą składników kremu. Miksujemy na gładką masę.
DEKORUJEMY I PODAJEMY TARTĘ
Krem rozprowadzamy równo na wystudzonym spodzie tarty. Dekorujemy z wierzchu owocami i listkami mięty lub bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3520,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
440,1 kcal
Tłuszcz
42 g
Węglowodany
33,1 g
Błonnik
2,3 g
Białko
2,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Biszkopt z truskawkami
Biszkopt z truskawkami to niepozorne ciasto, które rewelacyjnie sprawdza się na każdą porę roku. Lekkie ciasto i świeże owoce to ponadczasowe połączenie, które zachwyca swoim smakiem każdego, kto je spróbuje. Chcesz poznać przepis na najlepszy, leciutki biszkopt z truskawkami? Koniecznie sprawdź nasz przepis!

Bananowiec
Kruchy spód, puszysta masa bananowa i owocowa galaretka – takie pyszne trio składa się na ciasto bananowiec, które przygotujesz bez pieczenia. Wykorzystaj do niego bardzo dojrzałe banany!

Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
Sezon na ogórki, to najlepszy czas by przygotować kiszonki! Wypróbuj przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Buraczki z chili
Buraczki w ostrej marynacie świetnie sprawdzą się w roli dodatku do klasycznego obiadu. Zobacz, jak łatwo je przygotować – niech Twoja spiżarnia zapełni się samym dobrem!

Schab w cieście piwnym z kaszą jaglaną z karmelizowanymi jabłkami
Aromatyczne mięso, słodkie jabłka i pożywna kasza. Treściwe, pełne aromatów danie inspirowane kuchnią staropolską.

Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej
Szukasz pomysłu na obiad z grilla? Wypróbuj przepis Okrasy na grillowane szaszłyki w towarzystwie sosu orzechowego.
🔥 O podobnym poziomie trudności

ROZGRZEWAJĄCY KOMPOT RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY
Rozgrzewający kompot z rabarbarem i truskawkami z dodatkiem aromatycznych przypraw – goździków, kardamonu i imbiru. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Szpinakowe smoothie z morelami
Zielone smoothie świetnie nadaje się na śniadanie. Spróbuj szpinakowego z morelami i winogronami!

Fettuccine Alfredo – przepis na kultowy makaron
Fettuccine Alfredo to jedna z klasycznych włoskich past, którą charakteryzuje wyjątkowa lekkość i prostota. W skład tego dania wchodzą tylko trzy magiczne składniki: makaron, parmezan oraz masło. Chcesz poznać tajniki przygotowania tego słynnego dania? Z przyjemnością zdradzimy Ci przepis na to, jak je przyrządzić!