Tarta ze śliwkami i orzechami pekan • przepis • składniki • przygotowanie
Poznaj przepis na tartę podwójnie orzechową! Kruche, orzechowe ciasto, karmelizowane orzechy i słodkie śliwki to zachwycające połączenie.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY CIASTO
Orzechy pekan na ciasto mielemy. Zimne masło kroimy w kostkę. Zmielone orzechy i masło szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami. Kiedy wszystkie składniki połączą się, a ciasto będzie gładkie, wstawiamy je na 2 godziny do lodówki.
KARMELIZUJEMY ORZECHY
W garnku podgrzewamy 75 g cukru z 3 łyżkami wody, cukier karmelizujemy na jasnobrązowy kolor. Obtaczamy w nim orzechy pekan przeznaczone na nadzienie, a następnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Studzimy, a następnie grubo siekamy. Śliwki myjemy, kroimy na pół, pestki wyjmujemy. Pozostały cukier, jajka i śmietankę roztrzepujemy.
PIECZEMY CIASTO
Ciasto rozwałkowujemy na odrobinie mąki do nieznacznie większego rozmiaru niż forma. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, formując przy tym niewielką krawędź. Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy suszonymi ziarnami grochu/fasoli. Spód pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 12 minut. Papier do pieczenia i ziarna suszonej fasoli/grochu usuwamy, ciasto pieczemy dalej przez kolejne 3 minuty. Wyjmujemy z piekarnika, temperaturę piekarnika zmniejszamy do 180°C.
PIECZEMY TARTĘ
Ciasto posypujemy karmelizowanymi orzechami, układamy śliwki i równomiernie rozprowadzamy na nich mieszaninę cukru, jajek i śmietanki. Tartę pieczemy w piekarniku przez kolejne 25-30 minut, aż polewa stężeje. Studzimy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4507,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
375,6 kcal
Tłuszcz
25,5 g
Węglowodany
33,7 g
Błonnik
5,4 g
Białko
5,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa z marchwi i batatów z kozim serem
Aromatyczna kremowa zupa z marchwi, batatów, podana z kozim serem owiniętym w boczek. Wypróbuj!

Zupa ziemniaczana z łososiem i krewetkami
Aromatyczna zupa z dodatkiem morskich przysmaków. Spróbuj zupy ziemniaczanej z łososiem i krewetkami!

Boeuf Strogonow i brownie z ciecierzycy
Czy kucharz przygotuje doskonałe brownie, a cukiernik boeuf Strogonow? Przekonaj się sam!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babka bananowa
Lekkie ciasto bananowe doskonałe jako słodki deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Zasmakuje nie tylko najmłodszym!

Sałatka z batatem
Ta sałatka to bardzo apetyczne połączenie pieczonego słodkiego batata, chrupiącej ciecierzycy i dressingu z orzeźwiającą nutą. Spróbuj, a będziesz do niej wracał!

Drożdżówki z budyniem
Drożdżówki z budyniem, których smak i zapach to prawdziwa poezja. Klasyczne połączenie aromatycznego ciasta drożdżowego z kremowym nadzieniem budyniowym czyni je jednym z najbardziej lubianych domowych wypieków. Przekonaj się, jak łatwo można stworzyć te smakołyki w zaciszu własnej kuchni i już teraz sprawdź nasz przepis na pulchniutkie, pachnące drożdżówki z budyniem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Lody w miseczce z churros
Deser w hiszpańskim stylu z gałką przyjemnie chłodnych lodów! Pomysłowa jadalna miseczka z churros wszystkim przypadnie do smaku!

Mazurek kajmakowy
Przepis, dzięki któremu na Twoim stole pojawi się przepyszny mazurek kajmakowy i zachwyci Twoich gości lub domowników! Za pomocą termorobota MC Smart przygotujesz go szybko i sprawnie. Skorzystaj już teraz – z tego pełnego kajmaku, czekolady i orzechów – pomysłu na ciasto.

Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z pieczoną kalarepą
Karol Okrasa zna nie jeden przepis na doskonałą potrawkę! Spróbuj tej z piwem, łopatką wieprzową i pieczoną kalarepą.