Tort marcinek z konfiturą żurawinową • przepis • składniki • przygotowanie
Ten marcinek pochodzi z Podlasia i jest tak pyszny, że zapragniesz przygotowywać go na każdą okazję! Warstwy kruchego ciasta, śmietanowe nadzienie i konfitura z żurawin tworzą tort, któremu nie sposób się oprzeć.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY CIASTO
Kwaśną śmietanę łączymy w miseczce z sodą. Dokładnie mieszamy, aż się połączą. Odstawiamy.
UGNIATAMY I SCHŁADZAMY CIASTO
Ciasto ugniatamy chwilę na blacie oprószonym mąką, formujemy w kulę i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ ŻURAWINOWĄ
Żurawiny prażymy na patelni z cukrem, aż owoce oddadzą sok i lekko się rozpadną i uzyskamy konsystencję gęstej konfitury.
WAŁKUJEMY CIASTO
Ze schłodzonego ciasta odcinamy kolejno mniejsze kawałki. Docelowo powinniśmy uzyskać ok. 15 kawałków ciasta, z których powstanie 15 blatów marcinka. Każdy kawałek rozwałkowujemy na arkuszu papieru do pieczenia oprószonym mąką. Do rozwałkowanego placka przykładamy dno tortownicy i wycinamy okrągły blat, odcinając nadmiar ciasta.
PIECZEMY BLATY TORTU
Placki przekładamy kolejno na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy z wierzchu za pomocą widelca. Każdy blat pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę łączymy w misce z kwaśną śmietaną i cukrem pudrem. Mieszamy i przelewamy do naczynia robota. Ubijamy na wolnych obrotach, aż śmietana ubije się i zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i otartą z niej skórkę.
SKŁADAMY I SCHŁADZAMY TORT
Na desce układamy pierwszy upieczony blat i smarujemy go obficie kremem śmietanowym. Warstwę kremu nakrywamy kolejnym blatem, dociskamy i powtarzamy czynność, aż użyjemy 14 blatów. Jeden blat odkładamy do późniejszego wykorzystania – posłuży do udekorowania tortu.
DEKORUJEMY TORT
Odłożony wcześniej blat ciasta kruszymy do miski. Boki schłodzonego tortu obkładamy okruszkami ciasta. Na wierzch tortu nakładamy konfiturę żurawinową, zostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca przy brzegu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7073 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
589,4 kcal
Tłuszcz
37,3 g
Węglowodany
57,2 g
Błonnik
2,1 g
Białko
7,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
Poznaj przepis na marynowane w klasycznej zalewie octowej kurki. Świetne jako dodatek do dań!

Klasyczny sernik
Puszysty, aksamitny i wychodzi za każdym razem! Upiecz sernik idealny z przepisu Pawła i zaskocz swoich najbliższych!

Sos pieczarkowy
Pyszny i łatwy w przygotowaniu sos pieczarkowy to idealny dodatek do ryb i dań mięsnych. Sprawdź, jak go przygotować.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jelly art – artystyczny sernik z kwiatami
Kwiaty zatopione w galaretce? Jeśli chcesz zachwycić wszystkich nietypowym tortem, zobacz, jak zrobić deser zgodnie z zasadami sztuki jelly art! Paweł odkrył oryginalny sposób tworzenia ozdób!

Pomarańczowo-borówkowe serduszka dla mamy
Powiedz „kocham” za pomocą deseru! Wyjątkowe ciasteczka z owocami są na to idealnym sposobem. Smakują wspaniale!

Zupa solanka
Spróbuj rozgrzewającej zupy z wołowiną, kiełbasą i warzywami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Strudel gruszkowo-śliwkowy z cynamonem
Delikatne ciasto wypełnione dojrzałymi owocami – cukierniczy klasyk, który przygotujesz w swojej kuchni! Przepyszny!

Wegańskie makaroniki
Kinga stworzyła przepis na idealne wegańskie makaroniki z kremem na bazie awokado i polewą czekoladową.

Pierś kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą
Mięso z owocami i... czekoladą? Tak! Odkryj oryginalny przepis na kaczkę i zaskocz smakiem swoich gości.