Wędzone piersi gęsi z placuszkami rosti i kapustą z granatem • przepis • składniki • przygotowanie
Poznaj sposób na wędzenie gęsiny w domu. Śląski przepis na pyszne danie!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIERSI GĘSI MYJEMY I
dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórę nacinamy w kratkę. Składniki marynaty mieszamy i nacieramy mięso. Odstawiamy do lodówki na noc. Wok i pokrywkę wykładamy dokładnie dwoma warstwami folii aluminiowej. Na dno naczynia wsypujemy herbatę, ryż, cukier, skórkę startą z cytryny i przyprawy. Nad mieszanką do wędzenia układamy bambusowy koszyczek lub samodzielnie wykonaną kratkę (ruszt) z długich wykałaczek. Przykryty wok rozgrzewamy i sprawdzamy szczelność – dym nie powinien wydobywać się na zewnątrz. Na ruszcie układamy mięso i mocno podgrzewamy przez około 5 minut. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i powoli wędzimy 45 minut. Wyłączamy ogień i zostawiamy mięso w przykrytym woku na kolejne 10 minut. Piersi gęsi wyjmujemy i zawijamy w folię aluminiową na 3 minuty.
ZIEMNIAKI ORAZ CEBULĘ OBIERAMY
i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar wody, doprawiamy według uznania solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy niewielkie placki. Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Z KAPUSTY USUWAMY GŁĄB
i szatkujemy. Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dorzucamy kapustę, mieszamy i smażymy przez 10 minut. Dodajemy wino, bulion, sól i pieprz, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez pół godziny. Kiedy kapusta lekko zmięknie, doprawiamy octem balsamicznym, sokiem z pomarańczy, pestkami granatu i cukrem według preferencji. Dusimy bez pokrywki, aż nadmiar płynu odparuje.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3268,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
544,8 kcal
Tłuszcz
27,7 g
Węglowodany
41,6 g
Błonnik
30,6 g
Białko
30,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szwedzkie klopsiki z mięsa wegańskiego z ryżem i sosem
Sycące, szwedzkie klopsiki z pysznym, kremowym sosem śmietanowym – tym razem w wersji wegańskiej! Wykorzystaj ten prosty przepis, by przygotować obiad dla całej rodziny.

Tarta makowa z gruszkami
Mak w słodkiej odsłonie to prawdziwy smak świąt. Wykorzystaj go do przygotowania pysznej tarty makowej z gruszkami w pomarańczowym syropie. Będzie fantastyczną ozdobą stołu!

Karkówka w sosie własnym z cebulą
Masz chęć na soczyste, pełne aromatu danie, które idealnie sprawdzi się na domowy obiad? Karkówka w sosie własnym z cebulą to klasyk, który zachwyci każdego miłośnika domowej kuchni! Delikatne, rozpływające się w ustach mięso i aksamitny sos z nutą słodkiej cebuli tworzą połączenie, któremu trudno się oprzeć. Odkryj nasz przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krokiety z pieczarkami i serem
Szukasz pomysłu na pyszne danie, które zachwyci zarówno domowników, jak i gości? Krokiety z pieczarkami i serem to idealna propozycja, łącząca chrupiące ciasto z aromatycznym farszem. Ten przysmak doskonale sprawdzi się na obiad, kolację, a nawet na przyjęcia.

Naleśniki z kremem orzechowym i ciasteczkami
Aksamitne ciasto o smaku biszkoptów, orzechowo-ciasteczkowy krem i czekolada – naleśniki wg przepisu Pawła to prosty deser, który zasmakuje każdemu!

Kurczak w kwasie chlebowym
Spróbuj nieco innej wersji kurczaka! Karol przygotował go z kwasem chlebowym i makaronem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta z kremem cytrynowym
Tarty z różnymi nadzieniami i sezonowymi owocami to bardzo popularny i pyszny deser. Zobacz, jak łatwo przygotować tartę z kremem cytrynowym.

Domowe lody truskawkowo-jogurtowe na 3 sposoby
Poznaj trzy sprawdzone sposoby na domowe lody! Dla dzieci, dorosłych i wszystkich miłośników tych letnich deserów!

Steki z polędwicy wołowej z ziołowym masłem
Amerykanie kochają steki. Zrozumiesz dlaczego, przygotowując polędwicę wołową zgodnie z naszym przepisem.