Ziemniaki fondant • przepis • składniki • przygotowanie
Ziemniaki fondant, czyli chrupiące na zewnątrz i rozpływające się w ustach! Wypróbuj ten przepis Kingi i spraw, że każde danie główne stanie się bardziej wykwintne.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki obieramy i obcinamy ich końce tak, aby bulwy miały kształt cylindrów o średnicy ok. 5 cm i wysokości ok. 8 cm. Następnie każdą bulwę przekrawamy na pół, aby powstało 12 cylindrów o wysokości ok. 4 cm. Tak przygotowane ziemniaki skrapiamy z obu stron 1 łyżką oliwy, a także oprószamy solą i pieprzem.
SMAŻYMY ZIEMNIACZANE CYLINDRY
Żaroodporną patelnię rozgrzewamy i wylewamy na nią pozostałą oliwę. Na gorącej patelni układamy cylindry z ziemniaków i smażymy je na średnim ogniu przez ok. 7 minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.
ZAGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI W BULIONIE
Do podsmażonych ziemniaków dodajemy masło, rozmaryn i całe ząbki czosnku. Kiedy masło się roztopi, polewamy nim ziemniaki, na patelnię wlewamy bulion i całość zagotowujemy.
PIECZEMY ZIEMNIAKI
Patelnię z ziemniakami przekładamy do rozgrzanego piekarnika i całość pieczemy przez ok. 30 minut. Po ok. 15 minutach od rozpoczęcia pieczenia ziemniaki polewamy płynem z dna patelni.
PODAJEMY ZIEMNIAKI FONDANT
Z patelni usuwamy gałązki rozmarynu i podajemy ziemniaki z dodatkiem śmietany i pikantnej pasty z suszonych pomidorów.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1847,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
461,9 kcal
Tłuszcz
31,9 g
Węglowodany
38,6 g
Błonnik
13,1 g
Białko
7,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szybkie ciasto dyniowe
Sezonowa dynia smakuje świetnie, gdy upieczemy ją na słodko – na przykład w formie szybkiego ciasta z mąki razowej z dodatkiem cynamonu!

Aromatyczne minitorciki pomarańczowe otulone marcepanem i lukrem
Krążki aromatycznego ciasta przełożone konfiturą oraz udekorowane marcepanem i masą cukrową. Śliczne, pyszne, wyjątkowe!

Kanapka na ciepło z kiełbasą nduja i burratą
Szybka w przygotowaniu i pełna smaku – taka jest kanapka z kiełbasą nduja i kremową burratą według przepisu Kingi. Wypróbuj ten przepis i ciesz się ciepłym śniadaniem lub kolacją we włoskim stylu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kopytka z serem
Kopytka to tradycyjne polskie danie, ale w tej wersji jest znacznie odmienione! Klasyczne kopytka składają się przede wszystkim z ziemniaków, tutaj robią one nieco miejsca na inny ważny składnik - biały ser! Kopytka z serem można podawać zarówno na słono, jak i na słodko. Którą wersję wybraliśmy w naszym przepisie? Koniecznie sprawdź!

Burgery z karpia z konfiturą z czerwonej cebuli
Tradycja spotyka się z nowoczesnością, a kuchnia polska z amerykańską! I tak powstaje burger z karpia według Okrasy!

Pistacjowy sernik baskijski
Kremowy i rozpływający się w ustach sernik o lekko waniliowym smaku z pistacjowymi dodatkami. Spróbuj go raz, a już nigdy nie przygotujesz innego sernika!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Stek z polędwicy wołowej z chimichurri
Pomysł na sycący mięsny obiad prosto z grilla – połączenie kuszącej polędwicy wołowej z aromatyczną mieszanką ziół.

Pizza makaronowa
Pizza makaronowa – łatwe danie, które sprawi radość i dużym, i małym!

Koktajl z krewetek z awokado i sosem chili
Koktajl z krewetek to sprawdzony pomysł na elegancką przekąskę sylwestrową. Podany z delikatnym musem i sosem na bazie wina sprawi, że imprezowy stół nabierze wykwintnego charakteru.