Burger z fasoli z kremem z mango • przepis • składniki • przygotowanie
Wegetariański burger możesz przygotować z wielu warzyw! Przekonaj się, jak smakuje ten z fasoli i kaszy z kremem z mango!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BURGERY
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Smażymy na 1 łyżce gorącej oliwy aż do zeszklenia. Dodajemy kaszę bulgur i krótko razem podsmażamy. Dolewamy bulion i gotujemy pod przykryciem przez ok. 7 minut na małym ogniu, aż spęcznieje, a następnie studzimy. Fasolę odcedzamy, płuczemy i odsączamy. Miętę myjemy, osuszamy, listki obrywamy. Miksujemy z kaszą bulgur i fasolą tak, aby masa nie była zbyt mocno rozdrobniona. Doprawiamy solą, pieprzem i kminem rzymskim, formujemy 4 burgery. Burgery wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Migdały prażymy na suchej patelni, odstawiamy do ostygnięcia. Jeden pomidor nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Pomidor kroimy na pół, pozbawiamy pestek, miąższ kroimy w grubą kostkę. Mango obieramy, miksujemy z pomidorami i migdałami. Doprawiamy harissą, solą i odrobiną soku z cytryny. Drugi pomidor myjemy i kroimy w cienkie plastry. Rukolę myjemy i osuszamy.
SMAŻYMY BURGERY
Burgery smażymy na gorącej oliwie z każdej strony przez 2-3 minuty. Bułki na burgery podpiekamy w piekarniku, a następnie przekrawamy na pół. Smarujemy kremem z mango, obkładamy plastrami pomidorów, rukolą, układamy po jednym burgerze z fasoli, smarujemy pozostałym kremem z mango i przykrywamy górną częścią bułki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1862 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
465,5 kcal
Tłuszcz
11,9 g
Węglowodany
79,1 g
Błonnik
16,2 g
Białko
16,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Drożdżowe bułeczki do burgerów
Domowy burger smakuje jeszcze lepiej, kiedy go podasz z samodzielnie upieczonymi bułeczkami do burgerów.

Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem miodowo-musztardowym
Prawdziwie amerykańskie i prawdziwie chrupiące – to muszą być buffalo wings! Przygotujesz je niezwykle szybko. To doskonałe danie na obiad lub na wieczór ze znajomymi!

Zielony falafel burger
Piękne i pyszne burgery z falafelami z dodatkiem świeżych ziół to idealny przepis na domowy wegański fast food. Koniecznie sprawdź, jak wspaniale smakują!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Crème brûlée z karmelizowaną pomarańczą
Delikatne crème brûlée połączone ze słodyczą karmelizowanej pomarańczy. Teraz ten francuski specjał przygotujesz samodzielnie. Sprawdź!

Kurczak pieczony z kminkiem
Złocisty kurczak przesiąknięty aromatyczną ziołową marynatą z kminkiem w roli głównej to smakowity pomysł na obiad.

Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym
Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym to świetny pomysł na warzywne, sycące i orzeźwiające danie! Wypróbuj przepis Karola!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Musaka grecka
Kochasz greckie smaki? Zatem typowa dla tej kuchni zapiekanka w naszej wersji także będzie Ci smakować.

Kurczak z sałatką z cykorii i ziemniakami
Wypróbuj przepis na kurczaka inspirowany podróżami Karola! W lekkim sosie pomidorowym, z sałatką z cykorii i ziemniakami smakuje wyśmienicie.

Ucierane ciasto maślane z jabłkami i maślaną kruszonką
Jabłka i kruszonka to składniki pysznego ciasta, którym kusi Paweł. Dasz się namówić?