Cebulowe ciasto francuskie • przepis • składniki • przygotowanie
Francuskie ciasto o prawdziwie czeskim charakterze. Pachnący cebulą i porem wypiek pokocha niejeden smakosz!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
CIASTO MIESZAMY RAZEM
mąkę, masło, dwa jajka, wodę, szczyptę soli i przygotowujemy gładkie, jednolite ciasto.
ODKŁADAMY JE DO
lodówki na co najmniej 2 godziny.
GOTOWE CIASTO WAŁKUJEMY
na posypanej mąką stolnicy i wkładamy do blachy posmarowanej olejem.
NIEPOTRZEBNE CZĘŚCI CIASTA
odcinamy, tak żeby 0,5 cm wystawało poza brzeg blachy.
NAKŁUWAMY WIDELCEM.
CIASTO PRZYKRYWAMY FOLIĄ
aluminiową i posypujemy suchym grochem.
W TEN SPOSÓB
ciasto utrzyma swój kształt.
PIECZEMY MNIEJ WIĘCEJ
25 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180°C.
PO UPIECZENIU BLACHĘ
z ciastem odstawiamy do ostygnięcia i usuwamy folię aluminiową.
FARSZ NA PATELNI
rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w plasterki cebulę.
POR POKROJONY W
plastry gotujemy w posolonej, gorącej wodzie mniej więcej 2 minuty.
POTEM GO ODCEDZAMY
i odstawiamy.
DODAJEMY CEBULĘ, SOLIMY,
pieprzymy i dokładnie mieszamy.
MASĘ PRZEKŁADAMY Z
patelni na ściereczkę papierową i osuszamy z soku oraz oleju.
W WIĘKSZEJ MISCE
przygotowujemy dressing – mieszamy śmietanę, mleko oraz 5 pozostałych jajek.
SOLIMY, PIEPRZYMY I
dobrze mieszamy.
SŁONE CIASTO NA
podpieczonym cieście równomiernie rozprowadzamy mieszankę cebuli i pora.
NA WIERZCHU UKŁADAMY
plastry sera camembert i zalewamy przygotowanym dressingiem, tak aby się nie przelewał przez krawędź ciasta.
PIECZEMY OK.
25 MINUT WE: wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180°C.
JAK PODAWAĆ UPIECZONE
ciasto najpierw odstawiamy, żeby ostygło.
POTEM MOŻEMY JE
pokroić i podawać.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6940 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1735 kcal
Tłuszcz
88,9 g
Węglowodany
176,4 g
Błonnik
57,1 g
Białko
57,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Seler naciowy z nadzieniem z sera brie i krakersów
Szybki sposób na lekką kolację lub przekąskę we francuskim stylu! Wystarczy kilka minut, by oczarować smakiem.

Tarta bez pieczenia z czerstwego chleba
Tarta z czerstwego chleba i do tego smażona na patelni? Tym przepisem Kinga udowadnia, że z resztek pieczywa można wyczarować pyszne i pożywne danie!

Kanapka z croissanta z lodami
Kanapka z chrupiących croissantów pełna pistacji, truskawek, kremu i lodów waniliowych? Gwarantujemy, że to idealny deser – przygotuj je i przekonaj się sam!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z kolorowych ziemniaków
Kolorowe ziemniaki i papryka, orzeźwiający granat i aromatyczna kolendra! Zobacz, jak przygotować sałatkę pełną kolorów!

Wielkopolski street food – pyzy z kaczką
Przygotuj prawdziwe danie street food dla siebie i bliskich, dobierajcie własne dodatki i cieszcie się niepowtarzalną kombinacją smaków!

Sałatka nicejska
Sałatka nicejska z tuńczykiem i sosem winegret to klasyka kuchni francuskiej. Łatwy przepis Kingi na pożywną sałatkę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto marchewkowe fit - wege i bezglutenowe
Ciasto wege i bezglutenowe może być onieśmielające, ale na pewno nie jest takie dla Pawła Małeckiego! Wypróbuj ten świetny przepis na ciasto marchewkowe bez nabiału, z wyjątkowym kremem z orzechów nerkowca.

Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
Jesień zbliża się wielkimi krokami, a w lasach zaczynają pojawiać się grzyby. Ale nie na wszystkie trzeba czekać do września czy października! Lato to idealny czas na przyrządzanie dań z udziałem kurek, np. risotto z dodatkiem kurek. Jak przyrządzić to pyszne danie? Poznaj nasz sposób na delikatne, aksamitne risotto z kurkami!

Paupiette z indyka nadziewane ricottą i pieczarkami z pieczoną papryką, winogronem i oliwkami
Czy wiesz, jak Francuzi przygotowują zrazy? Zaraz wszystko będzie jasne. Szykuj się na smakowitą niespodziankę.