Wegańska polędwica wellington z burakami • przepis • składniki • przygotowanie
Niemożliwe? Spróbuj i się przekonaj, że smakuje lepiej niż oryginał, a przy tym jest prostsza i szybsza w przygotowaniu. Fantastyczny przepis na roślinną wersję polędwicy wellington!

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY PIECZARKI, CEBULĘ I CZOSNEK
Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w talarki, cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzane dno patelni wlewamy łyżkę oliwy i obsmażamy na niej pieczarki przez ok. 5 minut. Dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy kolejne 4 minuty. Na koniec dodajemy sos sojowy oraz tymianek i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
BLENDUJEMY ZAWARTOŚĆ PATELNI
Zawartość patelni przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy musztardę, sól, pieprz, orzechy włoskie oraz bułkę tartą. Całość blendujemy na jednolitą masę i odstawiamy do wystudzenia.
SMAŻYMY SZPINAK
Łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni. Dodajemy szpinak i smażymy, aż zmięknie. Przekładamy na sitko i odcedzamy z nadmiaru wody.
NAKŁADAMY PIECZARKI NA CIASTO
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwijamy na nim pierwszy arkusz ciasta francuskiego. Na środek arkusza wykładamy 2/3 pieczarkowej masy, tak aby brzegi pozostały wolne.
NAKŁADAMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Na grzyby nakładamy szpinak, a następnie ugotowane buraki oprószone sola i pieprzem. Przykrywamy je kolejną warstwą masy pieczarkowej.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO DO PIECZENIA
Warzywa przykrywamy drugim arkuszem ciasta francuskiego. Dociskamy palcami, tak aby połączyć ze sobą oba arkusze. Nadmiar ciasta przycinamy nożem (możemy wykorzystać je do dekoracji). Brzegi ciasta zagniatamy przy pomocy widelca. Górny arkusz nacinamy nożem w trzech miejscach, tak aby podczas pieczenia ze środka mogła uchodzić para.
PIECZEMY CIASTO
Całą powierzchnię ciasta smarujemy napojem roślinnym za pomocą silikonowego pędzelka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez ok. 35-45 minut. Ciasto musi się zarumienić. Czy jest już gotowe, możemy kontrolować przy użyciu drewnianego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Podajemy ciepłe.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3119,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
519,9 kcal
Tłuszcz
30,2 g
Węglowodany
49,2 g
Błonnik
12 g
Białko
12 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Calzone
Calzone to jedno z włoskich, klasycznych dań, które zyskało międzynarodową sławę. Tę pyszną alternatywę dla klasycznej pizzy przepełnioną aromatycznym nadzieniem można z łatwością przygotować w zaciszu własnej kuchni. Odkryj z nami historię tego wyjątkowego dania!

Gnocchi zapiekane w sosie serowym
Naprawdę szybki i przepyszny obiad z wykorzystaniem gotowych gnocchi. To wyjątkowe danie zapiekane z pysznym serowym sosem, szynką parmeńską i warzywami podbije niejedno podniebienie!

Pierogi z pieczarkami
Pierogi z pieczarkami to pyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów z mięsem lub kapustą i grzybami podawanych podczas świąt. Aksamitny, grzybowy, aromatyczny farsz w połączeniu z delikatnym ciastem tworzy kompozycję wartą grzechu. Zrób z nami pierogi z pieczarkami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Odchudzone lasagne
Mięso mielone z kurczaka, mnóstwo warzyw i ziół – to sposób Karola Okrasy na lżejszą wersję lasagne!

Kresowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami
Sycąca zapiekanka z grzybami i aromatyczną wędliną – pyszne jednogarnkowe danie, idealne na rodzinny obiad.

Farszynki
Sięgnij do bogactwa polskiej kuchni regionalnej dzięki przepisowi Karola na kotlety ziemniaczane a’la farszynki. Najlepiej smakują z twarogiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Halloumi z salsą pomidorowo-brzoskwiniową
Szukasz przepisu na pyszne danie, które pachnie latem i smakuje Grecją? Już nie musisz! Przygotuj halloumi z salsą pomidorowo-brzoskwiniową i rozkoszuj się tym posiłkiem, który będzie idealną, lekką kolacją.

Gołąbki wigilijne
Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami to potrawa, która często gości na świątecznym stole w naszych domach. Ta bezmięsna potrawa bazująca na grzybach leśnych i kaszy stanowi lekką, ale jednocześnie sycącą alternatywę dla klasycznych gołąbków. Jak je zrobić? Odkryj nasz przepis!

Wegańskie batony z suszonymi morelami
Pyszne, wegańskie batony z suszonymi morelami, bez dodatku białego cukru, to świetny pomysł na przekąskę lub deser. Wystarczy malakser, odrobina cierpliwości – i zapomnisz o gotowych słodkich przekąskach.