Ciasto chałwowe Elida • przepis • składniki • przygotowanie
Na taki wypiek skusi się nie tylko Grek! Puszysty biszkopt z masą chałwową i truskawkową konfiturą to sama słodycz!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY JAJKA NA BISZKOPT
Żółtka oddzielamy od białek do osobnych miseczek. Białka ubijamy na puszystą pianę w misie robota kuchennego. Podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Ubite białka delikatnie łączymy z żółtkami.
DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
Do jajek przesiewamy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Dodajemy proszek do pieczenia, otartą skórkę i sok z cytryny. Delikatnie mieszamy.
PIECZEMY BISZKOPT
Ciasto na biszkopt przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w temperaturze 190°C przez ok. 35-40 minut, aż biszkopt nabierze złotego koloru.
PRZYGOTOWUJEMY PONCZ
Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier. Składniki zagotowujemy. Na końcu dodajemy białe wino i sok z cytryny i odstawiamy do wystudzenia.
NASĄCZAMY BISZKOPT
Po przestudzeniu ponczu równomiernie nasączamy nim biszkopt za pomocą silikonowego pędzelka.
PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ TRUSKAWKOWĄ
Konfiturę truskawkową podgrzewamy w garnku. Dodajemy mrożone lub świeże truskawki i gotujemy do momentu, aż truskawki lekko się rozgotują, a całość zgęstnieje. Konfiturę odstawiamy do przestudzenia.
SMARUJEMY BISZKOPT KONFITURĄ TRUSKAWKOWĄ
Truskawkową konfiturę rozprowadzamy na nasączonym biszkopcie, pozostawiając ¼ ilości do dekoracji ciasta. Tak przygotowany biszkopt wstawiamy do lodówki.
PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY
Wodę, cukier i cukier wanilinowy zagotowujemy i chwilę gotujemy w rondelku do momentu lekkiego zgęstnienia konsystencji. Zdejmujemy z ognia.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ CHAŁWOWĄ
Białka i żółtka oddzielamy do osobnych miseczek. Żółtka ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy syrop cukrowy.
ŁĄCZYMY ŚMIETANKĘ Z ŻELATYNĄ
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Śmietankę ubijamy. Następnie rozpuszczamy żelatynę w mikrofalówce i łączymy z ubitą śmietanką.
DODAJEMY CHAŁWĘ
Do śmietanki dodajemy 300 g chałwy roztartej na drobne kawałki oraz żółtka. Całość dokładnie łączymy.
DEKORUJEMY CIASTO
Ciasto wkładamy do lodówki mniej więcej na 1 1/2 godziny. Po wyjęciu z pozostałej konfitury, świeżych lub mrożonych truskawek i kilku listków mięty tworzymy dekorację na wierzchu ciasta.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7294 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
364,7 kcal
Tłuszcz
20,8 g
Węglowodany
30,2 g
Błonnik
9,5 g
Białko
9,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasteczka orkiszowo-owsiane z żurawinami
Szukasz pomysłu na proste ciasteczka z kilku składników? Dłużej nie musisz! Wypróbuj przepis na ciasteczka orkiszowo-owsiane z żurawinami.

Forszmak
Karol Okrasa, przygotowując swój forszmak, inspirował się klasycznym daniem lubelskim. Wzbogacił je jednak o aromatyczny kmin rzymski i kolendrę!

Bożonarodzeniowa babka piernikowa
Puszyste ciasto pachnące przyprawami korzennymi i polane gęstą czekoladą. Pyszny sposób na babkę – nie tylko na święta!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Papryczki nadziewane serem
Papryczki nadziewane serkiem to przekąska, która zachwyci każdego miłośnika tapasów. Idealnie sprawdzą się na imprezach, rodzinnych spotkaniach czy jako szybki i efektowny dodatek do obiadu. Odkryj nasz przepis na pyszne papryczki nadziewane serkiem!

Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami
Jak smakuje połączenie kaczego mięsa, owoców, kapusty, miodu i cynamonu? Doskonale! Przekonaj się!

Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
Niezły pasztet! Kompozycja mięsa drobiowego, boczku, wątróbki i warzyw pięknie pachnie i smakuje fenomenalnie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto marchewkowo-ananasowe
Uwielbiasz ciasto marchewkowe? Zobacz, jak przygotować je w innej wersji – z ananasem! Dodatkowo dowiesz się, jak przygotować warzywne dekoracje!

Grzybki
Zaskocz gości słodkimi grzybkami! Dwa rodzaje ciasta, polewa czekoladowa i krem cytrynowy sprawią, że będą oczarowani.

Tort serowy z nutą pomarańczy
Blaty ciasta francuskiego przełożone masą sernikową, a do tego orzeźwiający smak cytrusów. Pyszny deser na wiele okazji.