Deser à la mleczna kanapka • przepis • składniki • przygotowanie
Wzbogacony o dodatkową porcję białka pyszny i bezglutenowy deser à la mleczna kanapka. Wykorzystaj ten przepis i przekonaj się, że domowe wersje znanych słodyczy są pyszne i zdecydowanie bardziej fit!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BISZKOPT
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. W drugiej misce żółtka dokładnie mieszamy z kakao i mąką ziemniaczaną. Do kakaowej masy partiami dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników.
PIECZEMY BISZKOPT
Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 20-25 minut. Biszkopt dokładnie studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Żelatynę zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby napęczniała i przestygła. Wszystkie składniki na krem (wraz z żelatyną) przekładamy do miski i dokładnie blendujemy na gładką masę.
PRZEKŁADAMY CIASTO KREMEM
Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół. Jedną część ciasta dokładnie, aż po brzegi, smarujemy kremem i przykrywamy drugą połową biszkoptu.
DEKORUJEMY I PODAJEMY DESER
Czekoladę roztapiamy i oblewamy nią biszkopt. Całość oprószamy wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto kroimy w równej wielkości prostokąty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1645,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
274,2 kcal
Tłuszcz
12,5 g
Węglowodany
22,8 g
Błonnik
0,1 g
Białko
18,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekanka z ziemniaków z gruszkami, fasolą i boczkiem
Ta zapiekanka to prawdziwa bomba smaków, której musisz spróbować! Ziemniaki, fasolka, gruszki, boczek i aromatyczny cząber!

Kaszaloty, czyli papryki faszerowane mięsem i kaszą
Jesienne i kolorowe danie, które fantastycznie wygląda na talerzu i jeszcze lepiej smakuje.

Zupa ziemniaczana z łososiem
Wzbogać swoją zupę ziemniaczaną porcją łososia dostarczającego pełnowartościowego białka i kwasów omega 3.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zimowa sałatka z fasolą, tofu i sosem jogurtowym
Świeże warzywa, owoce, nuta słodyczy i aromatycznej mięty – to składniki tworzące sałatkę idealną nawet na zimowe wieczory.

Grzybowy sos pieczeniowy
Aromatyczny wegański grzybowy sos pieczeniowy, który będzie idealnym dodatkiem do wielu dań. Sprawdź, jak prosto go przygotować, i odmień swoje obiady!

Perłowa owsianka
Cudownie kremowa i kokosowa alternatywa dla owsianki to świetna propozycja pożywnego śniadania! Podawaj ją z dowolnymi owocami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tosty dyniowe
Szukasz pomysłów na słodkie śniadania? Kinga podpowiada, jak zrobić pyszne tosty dyniowe z nutką cynamonu. Musisz ich spróbować!

Andaluzyjska kanapka serranito
Coś wyjątkowego dla wielbicieli kanapek na ciepło! Serranito z dwoma rodzajami kiełbasy w stylu hiszpańskim świetnie sprawdzi się jako lunch lub potrawa na imprezę w gronie znajomych!

Wilgotny biszkopt z olejem
Puszysty i wilgotny biszkopt z dodatkiem oleju – zapewniamy, że zawsze wyrasta! Przygotuj go i zadbaj, aby każdy Twój kolejny tort był idealny!