Indyk z cukinią i grzybami z woka • przepis • składniki • przygotowanie
Sznycel indyczy może być również podstawą dania azjatyckiego. Zobacz, jak je przygotować!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY INDYKA
Szalotki obieramy i kroimy w ćwiartki. Cukinię kroimy w słupki o długości ok. 4 cm. Grzyby shiitake oczyszczamy i kroimy w plasterki. Sznycle z indyka myjemy, osuszamy i kroimy w paski o szerokości 0,5 cm. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W woku podgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy na nim indyka przez 4-5 minut. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy 2 łyżkami sosu sojowego. Indyka wyjmujemy.
DUSIMY WARZYWA I INDYKA
Wok wycieramy i rozgrzewamy w nim 1 łyżkę oleju. Podsmażamy grzyby shiitake przez ok. 2 minuty. Wyjmujemy. W woku podgrzewamy pozostały olej, smażymy szalotki i cukinię przez 4 minuty, aż będą półtwarde. Dodajemy ponownie indyka i grzyby, zalewamy wywarem z warzyw i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Doprawiamy sokiem z cytryny i pozostałym sosem sojowym. Podajemy z ryżem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1868,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
467,1 kcal
Tłuszcz
10,7 g
Węglowodany
57,2 g
Błonnik
38,2 g
Białko
38,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chińskie ciasteczka z wróżbą
Dobra wróżba przydaje się na każdą okazję… tak jak i ciasteczka! Te z przepowiednią oczarują nie tylko najmłodszych.

Łosoś z woka w sosie słodko-kwaśnym
Przygotuj niezwykłe danie kuchni chińskiej! Oryginalny przepis na łososia według szefa chińskiej restauracji!

Faszerowane bataty
Wegański przepis na kolorowe i pyszne danie – bataty faszerowane warzywami z kremowym sosem orzechowym i chrupiącym tofu! Wypróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szparagi z mozzarellą i cytrynowym winegretem
Smaczne połączenie zielonych szparagów z delikatną mozzarellą oraz cytrynowym winegretem. Pokochasz ten smak!

Koreczki ze schabem w boczku
Szukasz ciekawego i prostego pomysłu na danie z grilla? Wypróbuj przepis na pyszne koreczki schabowe!

Papardelle z sosem kaparowym i pieczonym łososiem
Dla wielbicieli makaronu i ryb Karol przygotował śmietanowe papardelle z kaparami i łososiem – idealne na obiad we dwoje!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Herbata śliwkowo-czekoladowa
Śliwka i czekolada – połączenie smaków, które zawsze się sprawdza. A gdyby tak wykorzystać je w herbacie? Sprawdź, jak przygotować ten fantastyczny napój.

Roladki z gładzicy z nadzieniem krabowym
Roladki z gładzicy z delikatnym nadzieniem krabowym, w aromatycznym sosie to propozycja dla miłośników ryb i owoców morza.

Faszerowana pierś kurczaka z ziemniaczkami dauphine
Zainspiruj się tradycyjną kuchnią francuską! Wyczaruj w swojej kuchni pyszne faszerowane piersi kurczaka z nietypowymi ziemniaczkami dauphine.