Makowiec z jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie
Makowiec w nieco innej odsłonie? To musi być makowiec z jabłkami! Doskonale wilgotne ciasto, które przygotujesz w bardzo prosty sposób. Koniecznie wypróbuj ten przepis na święta!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŚCIERAMY JABŁKA
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach do dużej miski.
UCIERAMY ŻÓŁTKA
Żółtka ucieramy z cukrem trzcinowym za pomocą miksera do momentu połączenia składników. Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy.
ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI
Kaszę mannę, mąkę pszenną i proszek do pieczenia łączymy w miseczce.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWO-JABŁKOWĄ
Masę makową łączymy ze startymi jabłkami w dużej misce. Dodajemy żółtka utarte z masłem i cukrem. Całość dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy suche składniki i ponownie mieszamy.
UBIJAMY BIAŁKA
Białka ubijamy ze szczyptą soli za pomocą miksera do momentu uzyskania jednolitej masy. Ubite białka dodajemy do masy makowej i dokładnie mieszamy.
PIECZEMY MAKOWIEC
Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie rozprowadzamy i lekko wyrównujemy.
PRZYGOTOWUJEMY WIÓRKI CZEKOLADOWE
Czekoladę mleczną za pomocą obieraczki do warzyw ścieramy na drobne wiórki na płaski talerz.
DEKORUJEMY CIASTO
Makowiec przekładamy na paterę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5864,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
733,0 kcal
Tłuszcz
53,1 g
Węglowodany
52,1 g
Błonnik
19,0 g
Białko
19,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bananowa kawa mrożona z mango
Kawa nie zawsze musi smakować tak samo. Spróbuj mrożonej w połączeniu z bananami i mango!

Dorada pieczona na grillu z grillowanym ananasem i sosem ze świeżych pomidorów
Jaką rybę przyrządzić na obiad? Doradę! Z sosem pomidorowym i słodkim grillowanym ananasem jest przepyszna.

Wegańska tarta z malinami
Wegańskie wypieki wcale nie muszą być trudne! Zobacz, jak to robi Kinga Paruzel, i przygotuj z nią tartę z kremem budyniowym i malinami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pomidory faszerowane z purée pachnącym czosnkiem i z oliwkami
Potrawa rodem z Grecji, uwielbiana we Francji. Ty też pokochasz soczyste pomidory wypełnione, mięsnym farszem.

Bezglutenowy tort „Czarny Las”
Wypróbuj przepis na tort bezglutenowy – połączenie kakaowego biszkoptu, wiśni i kremu jogurtowego. Na pewno Ci zasmakuje!

Quiche ze szparagami
Kruche ciasto, kremowe wypełnienie i delikatne szparagi – oto przepis na klasyczny francuski wypiek. Wygląda i smakuje doskonale!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasteczka bakaliowe
Zobacz, jak połączenie różnych odmian orzechów i suszonych owoców zamienić w pyszne i chrupiące ciastka! Paweł Małecki już wie i chętnie dzieli się swoim przepisem!

Sałatka z ogórków z kurczakiem
Szukasz przepisu na sałatkę, którą przygotujesz w oka mgnieniu? Koniecznie wypróbuję tę!

Caponata – przepis
Przekąska warzywna na ciepło lub zimno – idealna na kanapki lub grzanki! Wypróbuj przepis Kingi na caponatę inspirowaną kuchnią sycylijską!