Mrożona herbata z melonem i miętą • przepis • składniki • przygotowanie
Jaka jest letnia wersja herbaty? Z dużą ilością kostek lodu, świeżą mięta i kulkami melona!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAPARZAMY HERBATĘ
Herbatę w torebkach i 6 łodyg mięty zalewamy 1,2 l wrzącej wody. Parzymy przez 2-3 minuty, a następnie wyjmujemy torebki. Herbatę mieszamy ze 100 g miodu i 3 łyżeczkami soku z cytryny. Wystudzoną wstawiamy do lodówki.
WYKRAWAMY KULKI Z MELONA
Z melona usuwamy pestki, a z miąższu wykrawamy kulki. Listki mięty z pozostałych łodyg obrywamy i kroimy w paski.
DOPRAWIAMY HERBATĘ
Z mrożonej herbaty wyjmujemy miętę, doprawiamy miodem i sokiem z cytryny według uznania. Dodajemy kulki melona i posiekane listki mięty. Przekładamy wraz z kostkami lodu do szklanek i podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
488,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
122,2 kcal
Tłuszcz
0,2 g
Węglowodany
32,1 g
Błonnik
0,8 g
Białko
0,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Babka cytrynowa z majonezem – najlepszy przepis
Babka cytrynowa z majonezem to jedno z tych wyjątkowych połączeń smakowych, które wydają się nieco szalone, ale kiedy raz ich spróbujesz, trudno się od nich oderwać. To niezwykle puszyste i wilgotne ciasto z delikatnym aromatem cytryny i majonezu jest warte grzechu. Poznaj najlepszy przepis na babkę cytrynową z dodatkiem domowego majonezu!

Karp w sosie piernikowym
Delikatne kawałki ryby skąpane w sosie na bazie piernika. Korzenny zapach i wyjątkowy smak tego dania zachwycą każdego.

Kluski z kaszy manny ze skwarkami
Wyjątkowe kluski z kaszy manny z parmezanem, okraszone aromatycznymi skwarkami. Koniecznie wypróbuj ten przepis i ciesz się pysznym lunchem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Cooler z sorbetem i melonem
Słodki smak melona i orzeźwienie płynące z sorbetu z mango – wszystko zaklęte w pysznym wakacyjnym drinku!

Wegetariańskie wrapy z humusem i warzywami
Wyjątkowe ciasto z dodatkiem siemienia lnianego, humusu i lekkiego, warzywnego farszu – oto składniki wrapów, które przygotujecie, wykorzystując przepis Kingi!

Indyk faszerowany suszonymi morelami z grilla
Potrawy z grilla także mogą być bardzo wyrafinowane. Dowód? Roladki z faszerowanego indyka.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kolorowa sałatka warzywna
Łatwa i szybka w wykonaniu sałatka warzywna z kiełkami, żółtym serem i pysznym dressingiem. Wypróbuj!

Kurczak w sosie curry z mango
Aromatyczny, słodko-pikantny kurczak w sosie curry z mango. To świetny pomysł na danie inspirowane kuchnią indyjską, które z łatwością przyrządzisz w domu. Sprawdź, jakie to pyszne!

Masło czosnkowe
Masło czosnkowe to aromatyczny dodatek, który potrafi wzbogacić smak wielu potraw, nadając im wyjątkowego charakteru i niesamowitego zapachu. Intensywny smak czosnku w połączeniu z kremowym masłem stanowi doskonałą bazę do różnych kulinarnych eksperymentów. Takie masło jest niezwykle proste w przygotowaniu, dlatego warto przyrządzić je samemu w domu.