Muffiny z truskawkami bez dodatku cukru • przepis • składniki • przygotowanie
Miękkie i pełne smaku muffiny z truskawkami bez cukru to idealny deser w sezonie na te owoce. Przygotuj je i zabierz ze sobą na piknik lub jako słodką przekąskę do pracy lub szkoły!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Truskawki kroimy w kostkę. Masło przekładamy do niewielkiej miseczki, dolewamy do niego olej i roztapiamy w mikrofali.
MIESZAMY SKŁADNIKI CIASTA
Jajka ubijamy z erytrolem na średnich obrotach do połączenia składników. Do ubitych jajek dodajemy przestudzone i roztopione masło wymieszane z olejem. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Następnie zmniejszamy obroty do minimum i stopniowo na zmianę dodajemy wymieszane suche składniki i mleko.
PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY
Do gotowego ciasta dodajemy pokrojone w kostkę truskawki i całość dokładnie mieszamy. Następnie ciasto przekładamy do worka cukierniczego, odcinamy końcówkę tak, aby mogły przez nią przejść kawałki truskawek, i wyciskamy ciasto do wyłożonej papilotkami formy na muffiny.
PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ
W miseczce umieszczamy miękkie masło, erytrol i mąkę. Całość wyrabiamy w dłoniach, aż powstanie kruszonka, którą następnie oprószamy muffiny.
PIECZEMY MUFFINY
Muffiny pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3058,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
509,8 kcal
Tłuszcz
27,4 g
Węglowodany
89,8 g
Błonnik
0,5 g
Białko
10,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Deser Ladies
Lekki jogurtowy i chrupiący deser z musli, ciasteczkiem i owocami to hit kobiecych spotkań towarzyskich! Spróbuj i Ty!

Proteinowe bajgle bez laktozy
Puszyste bajgle, które – dzięki dodatkowi serka wiejskiego – kryją w sobie więcej białka niż zwykle. Poświęć chwilę i ciesz się świeżym, domowym i zachwycającym smakiem pieczywem.

Kurczak w ziołach z pieczonymi słodkimi warzywami
Pachnący ziołami, chrupiący pieczony kurczak w towarzystwie kolorowych warzyw - oto recepta Borysa na udany obiad!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chowder z kukurydzą
Chowder to pyszna zupa w stylu angielskim, idealna na szybki obiad. Wykorzystaj przepis Darii i wrzuć do garnka letnie warzywa oraz świeżą, sezonową kukurydzę!

Poke bowl ze szpinakiem, ananasem i marynowanym tofu
Hawaje to nie tylko miejsce wyścigów popularnej serii „samochodówek”. To tam powstały poke bowle, które są proste w przygotowaniu, sycące i pyszne! Spróbuj tego dania w wersji wegańskiej i niech jego smak spotęguje Twoje wrażenia z gry.

Wegańska sałatka z białej fasoli
Czy wiesz, że biała fasola to także świetny składnik sałatek? Wypróbuj przepis na wegańską sałatkę z fasolą i warzywami. Łatwy i pyszny pomysł na lunch!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Cytryny z miodem i rumem
Smakowity i rozgrzewający dodatek do herbaty umili długie jesienne wieczory w gronie najbliższych.

Sernik czereśniowy na maślance
Nie trzeba go piec i powstaje bez twarogu! Ten ciekawy sernik na maślance to prawdziwy smak lata i jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Skusisz się? .

Owoce pod kruszonką z lodami proteinowymi
Deser słodzony erytrytolem. Podany z lodami proteinowymi, będzie świetnym pomysłem na słodką przekąskę. Chrupiąca kruszonka i kryjące się pod nią kwaskowate owoce to wymarzone połączenie.