Pasztet z dzika • przepis • składniki • przygotowanie
To, co szlachetne w lesie: dziczyzna, żurawina i grzyby. Sięgnij po składniki z przepisu Darii i spróbuj swoich kulinarnych sił, przygotowując pasztet z dzika.

Czas przygotowania
300 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 9
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY MIĘSO
Surowe mięso kroimy na mniejsze kawałki, z wyjątkiem wątróbki. Na dużą patelnię nakładamy 4 łyżki smalcu. Gdy się roztopi, wrzucamy kawałki mięsa i podsmażamy na złocisty kolor.
DUSIMY SKŁADNIKI PASZTETU
Mięso przekładamy do dużego garnka, zalewamy winem. Na średnim ogniu odparowujemy alkohol. Dolewamy 2,5 l wody, dokładamy obrane marchewki i seler. Doprawiamy kardamonem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodajemy suszone grzyby. Całość dusimy na małym ogniu przez 2-3 godziny.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PASZTET
Mięso odcedzamy i studzimy, a następnie mielemy razem ze smalcem trzykrotnie. Próbujemy masy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Mikserem ubijamy jajka, które następnie mieszamy delikatnie z masą. Dodajemy śmietankę i gałkę muszkatołową.
PIECZEMY PASZTET
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, równomiernie układamy na nim plastry boczku. Przekładamy mięso do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C. Pieczemy 60-70 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Żurawiny myjemy, przekładamy do rondelka, zalewamy wodą. Dodajemy brandy, cukier i gotujemy, aż owoce popękają, a większość płynu odparuje. Dodajemy chrzan. Sos chłodzimy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6016,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
250,7 kcal
Tłuszcz
14,4 g
Węglowodany
19,5 g
Błonnik
13,7 g
Białko
13,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Imbirowo - cytrynowe krewetki z chilli na grzankach
Wyśmienity przepis na udane przyjęcie: delikatne krewetki połączone z aromatem pietruszki i wyraźną cytrynową nutą.

Chakalaka
Brzmi egzotycznie i tak też smakuje! Chakalaka, czyli afrykański gulasz warzywny, to idealny wybór, gdy szukasz lekkiego i aromatycznego dania na szybki obiad z marchewką!

Penne z indykiem i mleczkiem kokosowym
Mielone mięso i jasny sos lubią towarzystwo makaronu. Tym razem Karol wybrał indyka i mleczko kokosowe, by stworzyć pyszne, kremowe penne z limonkową nutą!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Halloweenowa panna cotta
Zobacz, jak przygotować efektowną panna cottę, która sprawdzi się podczas każdego przyjęcia halloweenowego!

Wiosenny dżem truskawkowy
Naleśniki, gofry, słodkie kanapki… słoiczek domowego dżemu zawsze warto mieć pod ręką, by podać bliskim coś pysznego. Przygotuj go z truskawek i ciesz się smakiem lata przez cały rok!

Tradycyjny rosół z pieczonym ziemniakiem
Rosół na podpiekanym mięsie i warzywach z dodatkiem ziemniaków pieczonych w mundurkach – to przepis Karola Okrasy na tradycyjną zupę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie „gęsie udka” z warzywami z piekarnika i czerwoną kapustą
Przypominające tradycyjne świąteczne obiady danie w wegańskiej odsłonie, czyli „gęsie udka” z boczniaków i jackfruita z dodatkiem pieczonych warzyw i czerwonej kapusty. Wypróbuj ten przepis i pozytywnie zaskocz każdego na diecie roślinnej.

Ajerkoniakowy tort wielkanocny
Paweł Małecki wie, że tort wielkanocny musi robić wrażenie! Przygotuj tort ajerkoniakowy na migdałowym spodzie z żelką żurawinową i minibezami!

Czekoladowy tort z bitą śmietaną i owocami
Trzy warstwy słodkiej bitej śmietany, czekoladowego ganaszu i świeżych owoców, a do tego czekoladowy biszkopt. Paweł Małecki zna przepis na tort idealny!