Sałatka z cukinią, kaszą bulgur i serem kozim • przepis • składniki • przygotowanie
Sałatka pełna aromatów i witamin. To połączenie zaskoczy każdego z was!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY CUKINIĘ I CZOSNEK
Czosnek i cukinię kroimy w cienkie plasterki. Cukinię podsmażamy porcjami na odrobinie rozgrzanej oliwy z oliwek przez ok. 3 minuty z każdej strony, doprawiając solą, pieprzem i oregano. Pod koniec smażenia ostatniej porcji dodajemy czosnek i smażymy razem przez 1-2 minuty.
GOTUJEMY KASZĘ BULGUR
Kaszę bulgur zagotowujemy z 300 ml bulionu warzywnego. Gotujemy przez ok. 10 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dodajemy więcej bulionu. Studzimy.
MIESZAMY SAŁATKĘ
Cukinię i czosnek dodajemy do kaszy bulgur i mieszamy. Ocieramy skórkę z wyszorowanej cytryny i wyciskamy z niej sok. 4 łyżki oliwy z oliwek łączymy z sokiem z cytryny i miodem. Doprawiamy skórką z cytryny, solą i pieprzem, dodajemy do sałatki, mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na co najmniej 1 godzinę do przegryzienia się smaków.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1618,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
404,6 kcal
Tłuszcz
24,6 g
Węglowodany
37,7 g
Błonnik
12,2 g
Białko
12,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Fit makaron à la carbonara
Pyszny makaron inspirowany włoską carbonarą, w którym znajdziesz wędzoną pierś kurczaka zamiast guanciale i drobno pokrojoną cukinię. Spróbuj tego klasycznego dania w wersji fit!

Antipasti
Szybkie do przyrządzenia i gotowane na parze przystawki antipasti we włoskim stylu. Te pyszne warzywa zaostrzą apetyt każdego gościa.

Chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim
Zobacz, jak upiec chleb na domowym zakwasie – z mąki orkiszowej i z dodatkiem nasion kopru włoskiego.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Knedle ze śliwkami w polewie miodowo-migdałowej
Śliwkowe serce z cynamonową nutą otoczone delikatnym ziemniaczanym ciastem: to muszą być knedle na słodko! Podane z polewą z migdałów zyskują na charakterze i smaku.

Risotto z dynią
Przepis na pyszne risotto z dynią, podlewane białym winem i bulionem. Koniecznie wypróbuj!

Flan Valencia
Flan to najpopularniejszy deserów w hiszpańskim stylu! Spróbuj wyśmienitej wersji Pawła z brzoskwiniami i likierem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Miseczki z tortilli w stylu meksykańskim
Lubisz meksykański styl? Jeśli tak, to spodoba Ci się przepis Kingi na miseczki z tortilli! Przepyszne mięso wołowe razem ze śmietaną, guacamole, warzywami i przyprawami zachwyci podniebienie niejednego smakosza!

Pieczony kurczak z ziemniakami i szparagami
Nafaszeruj kurczaka ziołami i upiecz go wraz ze szparagami oraz ziemniakami, a wspaniały efekt będzie gwarantowany.

3 sposoby na słodkie lunchboxy
Kinga wraz ze swoim gościem pokaże Ci, jak przygotować słodkie lunchboxy! Gryczanka, ekspresowe muffiny, tosty z batatu i wiele więcej!