Sałatka z grillowanym kurczakiem MCS • przepis • składniki • przygotowanie
Pełna smaków, chrupiąca sałatka z grillowanym kurczakiem w marynacie BBQ może stać się Twoim nowym ulubionym daniem. Rozsmakuj się w smakach inspirowanych kuchnią TEX-MEX.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ BBQ
W misie termorobota MC Smart umieszczamy ketchup, syrop klonowy, ocet balsamiczny, sos worcestershire, musztardę, wędzoną paprykę i sól. Mieszamy, korzystając z programu„własne ustawienia” / czas:4 min / temperatura: 100°C / obroty: 1.
PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA
Piersi kurczaka delikatnie rozbijamy dłonią i umieszczamy w marynacie. Dokładnie mieszamy, żeby kurczak pokrył się nią całkowicie, i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Dla lepszego efektu możemy zostawić kurczaka w marynacie w lodówce przez całą noc.
GRILLUJEMY KURCZAKA
Rozgrzewamy grill lub patelnię grillową do średniej temperatury. Grillujemy kurczaka przez 7 minut z każdej strony, aż będzie dobrze przypieczony. Odstawiamy go na chwilę, by odpoczął.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Do czystej misy termorobota wkładamy pokrojoną na ćwiartki sałatę rzymską. Siekamy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 4 sekundy / obroty: 5. Posiekaną sałatę przekładamy do osobnej miski. Siekamy pomidorki koktajlowe, szczypiorek oraz kolendrę i wsypujemy do misy termorobota. Wybieramy program„własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 6. Przekładamy warzywa do miski z sałatą.
DODAJEMY KURCZAKA DO SAŁATKI
Podsmażonego kurczaka umieszczamy w misie termorobota i rozdrabniamy na mniejsze kawałki przy pomocy programu„własne ustawienia” / czas: 3 sekundy / obroty: 4.
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING.
Do czystej misy wlewamy sok z limonki oraz oliwę i dodajemy jogurt, miód, musztardę, sól, pieprz oraz posiekaną świeżą kolendrę. Mieszamy,wybierając program „własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 4.
PODAJEMY DANIE
Sałatkę skrapiamy przygotowanym dressingiem i delikatnie mieszamy. Na koniec posypujemy pokruszonymi nachosami i serem. Podajemy od razu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1821,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
455,3 kcal
Tłuszcz
11,6 g
Węglowodany
46,8 g
Błonnik
2,9 g
Białko
38,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa gyros
Aromatyczna zupa pełna warzyw, mięsa i sera feta. Świetnie sprawdzi się w chłodniejszy wieczór. Sprawdź jak prosto ją zrobić!

Sałatka colesław z czerwonej kapusty
Surówka coleslaw przygotowana z czerwonej kapusty to przyjemna odmiana. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, wrapów lub burgerów.

Pieczona ryba po grecku
Zobacz, jak łatwo przygotować rybę po grecku w odsłonie odchudzonej. Smakuje doskonale na ciepło i na zimno.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Risotto ze szparagami
Lekki winny smak, zielone warzywa i ryż – niektórym smakom zawsze będzie ze sobą po drodze. Sprawdź, jak komponują się w przepisie Darii na risotto ze szparagami!

Przekąski na imprezę
Jeśli szykujesz imprezę, koniecznie wypróbuj 3 rodzaje przekąsek DG!

Surówka z białej rzodkwi
Surówka z białej rzodkwi z dodatkiem marchewki i ogórka po azjatycku to doskonały przykład dania, które nie tylko zachwyca swoim wyjątkowym smakiem, ale także niesamowitą prostotą i świeżością składników. Połączenie chrupiącej białej rzodkwi, soczystej marchewki i świeżego ogórka ze słodko-kwaśną marynatą i nutą sezamu z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom orientalnego stylu gotowania.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańska tarta bez pieczenia z owocami
Nie ma nic prostszego i szybszego niż wegańska tarta na spodzie z pysznym waniliowym serkiem

Wegański gulasz z ciecierzycą
Ilu kucharzy, tyle gulaszów! A ten jest wyjątkowy, bo w 100% roślinny. Poznaj recepturę Kingi i przygotuj wegański gulasz z dynią i ciecierzycą – idealny na jesień!

Sernik na zimno
Prosty śmietankowy sernik na chrupiącym spodzie bez pieczenia! Najlepszy deser na gorące letnie dni!