Sernik limonkowo-miętowy • przepis • składniki • przygotowanie
Orzeźwiające ciasto, idealne na ciepłe dni? Przygotuj sernik na zimno według Pawła! Z dużą ilością limonki i listków świeżej mięty.

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY BISZKOPT
Białka ubijamy z cukrami. Następnie dodajemy żółtka. Wszystkie suche składniki razem z pistacjami, łączymy i stopniowo dodajemy do jajek. Na koniec dodajemy skórkę otartą z limonki i 2 łyżeczki soku. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Biszkopt pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 14-16 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie wyrównujemy wierzch biszkoptu i wyciągamy go z formy. Formę myjemy i ponownie umieszczamy w niej biszkopt.
PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ
Żelatynę namaczamy w wodzie. Wodę zagotowujemy z cukrem, sokiem i skórką otartą z limonek. Do gotującego się syropu, dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Całość odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy likier i odstawiamy galaretkę do momentu, aż zacznie żelować. Wtedy dodajemy drobno posiekane listki mięty i tak przygotowaną galaretkę wylewamy na wierzch sernika. Wstawiamy do lodówki, aż do całkowitego zestalenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2953,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
184,6 kcal
Tłuszcz
6,2 g
Węglowodany
21,8 g
Błonnik
0,5 g
Białko
10,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krem cytrynowy w cytrynkach
Delikatny krem cytrynowy z dodatkiem białej czekolady, podany w skórkach cytryn. Doskonały deser na letnie dni – lekki, orzeźwiający i efektowny!

Gołąbki z kiszonej kapusty
Karol Okrasa jak zwykle inspiruje pysznymi pomysłami. Tym razem przygotował gołąbki z kiszonej kapusty.

Sernik Izaura
Sernik Izaura to kulinarny hit popularny w latach 80., który do dziś ma wielu sympatyków. Placek nazwany na cześć bohaterki popularnego w tamtych czasach brazylijskiego serialu, łączy w sobie najlepsze cechy sernika i ciasta kakaowego. Jak go zrobić? Podajemy przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami
Pyszna kaczka i suszone śliwki to składniki, które królują w tym daniu i doskonale podkreślają smak całej potrawy.

Bulion drobiowy
Bogaty w smak, tradycyjny bulion drobiowy jest bazą wielu klasycznych potraw. Może być stosowany w zapiekankach, daniach z ryżu i innych potrawach, które wymagają wykorzystania rosołu.

Wolno grillowane żeberka BBQ
Nagrodą za cierpliwość będzie świetny smak! Wolno grillowane żeberka BBQ wg przepisu Karola Okrasy zostaną gwiazdą każdej imprezy przy grillu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta żurawinowa
Pyszna, lekko kwaskowa tarta na spodzie z ciastek korzennych z nadzieniem ze świeżych żurawin to idealny zimowy deser. Zdecyduj się na przepis Kingi i oczaruj każdego, kto spróbuje tego ciasta!

Piernik świąteczny
Ciasto z przyprawami korzennymi przekładane powidłami z cynamonem i aromatem pomarańczy. Pachnie i smakuje cudownie!

Wianki z orzechami i polewą
Przygotuj okrągłe ciasteczka z polewą pomarańczową i mnóstwem orzechów włoskich!