Smażone klopsiki wieprzowe z surówką z warzyw i świeżym imbirem • przepis • składniki • przygotowanie
Małe klopsiki w orientalnym stylu podane ze świeżym imbirem i mieszanką warzywną z lekką pikantną nutą chili.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE TOSTY OBIERAMY
ze skórki i kroimy w kostkę o wielkości ok. 1/2 CM.
MLEKO PODGRZEWAMY, AŻ
będzie letnie, mieszamy z jajkami i polewamy nim kostki chleba.
CZOSNEK OBIERAMY I
kroimy w jak najdrobniejszą kostkę.
PIETRUSZKĘ MYJEMY, OSUSZAMY,
listki obrywamy i drobno siekamy.
MIELONE MIĘSO WIEPRZOWE
dobrze mieszamy z masą chlebowo-jajeczną, czosnkiem, pietruszką, sosem sojowym, startą skórką z limonki i doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chili.
Z MASY MIĘSNEJ
można ulepić ok. 36 KLOPSIKÓW.
KAWAŁKI MASY NAJLEPIEJ
odrywamy łyżką i w wilgotnych dłoniach formujemy z nich małe kulki.
OBTACZAMY JE W
bułce tartej.
MARCHEW NA SAŁATKĘ
dokładnie myjemy, oczyszczamy, obieramy i kroimy w cienkie paski najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw.
MARCHEW MOŻNA OCZYWIŚCIE
pokroić również za pomocą krajalnicy do warzyw lub po prostu nożem na paski.
DYMKI MYJEMY, OCZYSZCZAMY
i kroimy pod kątem w cienkie krążki.
PAPRYCZKĘ CHILI POZBAWIAMY
nasion i kroimy w jak najdrobniejszą kostkę.
IMBIR OBIERAMY I
kroimy na jak najmniejsze kawałki.
KOLENDRĘ MYJEMY, OSUSZAMY,
listki obrywamy i grubo siekamy.
PASKI MARCHEWKI MIESZAMY
z dymką, chili, imbirem, kolendrą, sokiem z limonki, miodem i 3 łyżkami oleju słonecznikowego, doprawiamy solą i pieprzem.
PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO
temperatury 80°C.
OLEJ DO SMAŻENIA
podgrzewamy w wysokim garnku lub frytkownicy (około 160°C) i smażymy w nim porcjami przygotowane klopsiki mniej więcej przez 4 minuty na złotobrązowy kolor.
OSĄCZAMY Z TŁUSZCZU
na papierowym ręczniku i trzymamy w rozgrzanym piekarniku aż do momentu podania.
CHRUPIĄCE KLOPSIKI UKŁADAMY
na surówce z marchwi i podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
10492,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1748,7 kcal
Tłuszcz
171,8 g
Węglowodany
34,2 g
Błonnik
23,7 g
Białko
23,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ostra zupa rybna z ryżem
Błyskawiczna w przygotowaniu propozycja dla wszystkich fanów orientalnych smaków – zupa z kawałkami ryby i ryżem.

Karp w domowym sosie teriyaki z porem i sezamem
Takiego karpia możesz podać nie tylko od święta! Skąpany w domowym sosie teriyaki z dodatkiem chrupiących warzyw jest doskonałym pomysłem na szybki obiad!

Zapiekane enchiladas z farszem z mięsa mielonego i mango
Naleśniki można podawać na różne sposoby! Spróbuj zapiekanych z mięsnym farszem i orientalnym mango!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa krem z brokułów z paskami łososia
Gęsta zupa z brokułów i łososia, kusząca nie tylko pięknym połączeniem kolorów, ale również wybitną kompozycją smakową!

Ciasto z marcepanem
Wilgotne i pełne migdałów ciasto z marcepanem, czyli idealny deser na chłodniejsze dni! Koniecznie spróbuj tego połączenia smaków zaproponowanego przez Kingę.

Sałatka z kapustą, kasztanami i gruszkami
Wykorzystaj wszystkie skarby jesieni. Przygotuj sałatkę z aromatycznymi kasztanami i słodką gruszką.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Briam – zapiekanka warzywna w stylu greckim
Tradycyjna zapiekanka warzywna w greckim stylu – briam. Pełna warzyw, ziół i smaku; zwykle jest podawana z serem feta, świeżym i chrupiącym chlebem oraz oliwkami.

Sylwestrowe muffiny z burakiem i kozim serem
Różowe, buraczane muffiny z kozim serem to świetny materiał na sylwestrową przekąskę! Przygotuj je dla gości, wykorzystując przepis Karola Okrasy.

Ciasteczka owsiane z jabłkami
Proste ciasteczka dla małych i dużych łasuchów, które przygotujesz w mgnieniu oka. Pięknie pachną i świetnie smakują.