Tosty z kremem piankowym i orzechowym • przepis • składniki • przygotowanie
Dla fanów kanapek na słodko – krem à la marshmallows! Najlepiej smakuje na tostach razem z kremem czekoladowym i bananami!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY SYROP CUKROWY
Wodę zagotowujemy z cukrem i syropem klonowym. Podgrzewamy do temperatury 116-118°C. Aby być pewnym, że syrop jest gotowy – przeprowadzamypróbę pióra.
ZAPARZAMY BIAŁKA
Białka ubijamy. Nie przerywając tej czynności, zalewamy je gorącym syropem. Dodajemy ziarenka laski wanilii i kilka kropel soku z cytryny. Ubijamy tak długo, aż białka ostygną. Krem przekładamy do słoiczków. Nie zamykamy słoiczków, dopóki krem nie będzie całkowicie zimny. Krem przechowujemy 2-3 dni w lodówce.
PRZYGOTOWUJEMY TOSTY
Chleb tostujemy. Kromki smarujemy cienko kremem czekoladowym. Przekrawamy na ukos. Banana kroimy ukośnie w plasterki. Na kanapki wykładamy krem à la marshmallows, układamy plastry banana i przykrywamy drugą częścią chleba. Możemy udekorować talerz kremem i owocami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2290,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1145,1 kcal
Tłuszcz
25,3 g
Węglowodany
214,2 g
Błonnik
6,6 g
Białko
20,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Smażone pierogi z twarogiem, ziemniakami i kapustą
Wyjątkowy przepis na pierogi z kruchego ciasta nadziewane aromatycznym twarogiem, ziemniakami i białą kapustą. Wypróbuj to smażone danie inspirowane kuchnią staropolską, z klasycznym twistem Karola.

Gołąbki z ryżem — tradycyjne
Gołąbki tradycyjne z ryżem to jedno z tych dań, które przywołują najróżniejsze wspomnienia. Delikatne liście kapusty skrywające aromatyczny farsz z mięsa i ryżu, duszone w sosie pomidorowym, tworzą prawdziwie reprezentacyjne danie kuchni polskiej. Poznaj nasz sposób na to sentymentalne danie!

Puszyste pianki w czekoladzie
Poznaj przepis na puszyste pianki w czekoladzie – z mocnym espresso i aromatyczną wanilią!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Cynamonowe tosty z chałki
Jak podarować drugie, słodkie życie wyschniętej chałce? Wystarczy usmażyć ją na maśle, udekorować karmelizowanymi owocami i posypać pistacjami!

Konfitury borówkowe z czerwonym winem
Pyszne wspomnienie lata nawet w najzimniejsze dni! Słodki smak borówek połączony z aromatycznym cynamonem.

Sałata z sosem z gorgonzoli i chrupiącym boczkiem
Chrupiąca sałata lodowa z aromatycznym sosem z wyjątkowego sera gorgonzola z mascarpone i orzechami. Podana z równie chrupiącym boczkiem i dodającą ostrości cebulą będzie świetnym pomysłem na szybkie danie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Owocowa niespodzianka. Grillowane szaszłyki z owoców
Lekki, orzeźwiający deser, który przygotujesz na… grillu! Nadziane na patyczki owoce i sos śliwkowy smakują wybornie!

Sernik na zimno w słoiku
W ciepłe dni sernik na zimno smakuje najlepiej. Przygotuj go w wersji, która ułatwia dzielenie się z innymi: w praktycznych słoiczkach! Truskawki, chrupki spód i warstwa sernikowa tworzą przepyszną kompozycję.

Dolmades z mięsem mielonym i oliwkami
Gołąbki po grecku, czyli dolmades z mięsno-ryżowym farszem, polecają się na lekki obiad lub imprezową przekąskę! Przygotuj je, korzystając z przepisu Karola!