Wegańskie hot dogi z soczewicy • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotowane z soczewicy wegańskie kiełbaski w połączeniu z pysznymi dodatkami z pewnością przypadną do gustu wszystkim wielbicielom fast foodu i nie tylko. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA HOT DOGI
Soczewicę gotujemy w wodzie z liściem laurowym przez ok. 10 minut, aż będzie miękka. Następnie ją odcedzamy i wyrzucamy liść laurowy. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, oprószamy solą i odkładamy na sito, aby odcedzić ją z nadmiaru wody.
PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Szalotkę kroimy w bardzo drobną kostkę, a czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawę do mięsa. Całość smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając. Następnie dodajemy mocno odciśniętą cukinię i smażymy składniki przez ok. 5 minut.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KIEŁBASKI
Przesmażone składniki i soczewicę dodajemy do kielicha blendera i miksujemy je przy użyciu trybu pulsacyjnego, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy mąkę i płatki owsiane i powtarzamy czynność.
CHŁODZIMY KIEŁBASKI
Masę studzimy. Następnie formujemy z niej kiełbaski, które zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez minimum 30 minut w lodówce.
GRILLUJEMY KIEŁBASKI
Schłodzone kiełbaski odwijamy z folii spożywczej i grillujemy posmarowane oliwą.
PODAJEMY HOT DOGI
Bułki grillujemy, aż nabiorą lekko złotego koloru. Korniszony kroimy w plasterki. Do każdej bułki wkładamy po kiełbasce, dodajemy plastry korniszonów, prażoną cebulkę, ketchup i musztardę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1530,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
382,7 kcal
Tłuszcz
8,9 g
Węglowodany
60,4 g
Błonnik
14,1 g
Białko
14,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą
Fast food inspirowany kuchnią Ameryki w wykwintnej wersji, którą pokochają nawet najbardziej wybredni smakosze. Aby go zrobić, wystarczy chwila!

Pastrami po filadelfijsku
Macie wolne 15 minut? Tak? To poznajcie prosty oraz szybki przepis Kingi na pastrami po filadelfijsku. Poczujcie północnoamerykańskie smaki i aromaty. Gotowi? Czas start!

Pancakes szpinakowe z owocami i syropem
Zobacz, jak ze szpinaku, mleka sojowego, płatków owsianych i kilku innych dodatków powstają wegańskie pancakes! Przygotuj je razem z Kingą Paruzel.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Marmolada cytrynowa z imbirem
Wystarczą trzy składniki, żeby przygotować aromatyczną marmoladę! Zachwyć się jej cytrusowym smakiem.

Sałatka z soczewicy z cytrusami
Sycąca sałatka z cytrusami, pestkami granatu, soczewicą i serem feta zasmakuje i dużym, i małym!

Czekoladowe friands
Czekolada, kakao, cukier puder i cynamon – takie połączenie z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom słodkich babeczek!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańska pascha
Czas na wyjątkową, bo w wydaniu wegańskim, wielkanocną paschę. Kasza jaglana, mleczko kokosowe, syrop klonowy, wanilia, bakalie i zero białego cukru. Same pyszności! Sprawdź, jak łatwo ją przygotować, a będziesz mieć pyszny deser na wielkanocny stół.

Faworki trydenckie
Chyba wszyscy kochają smak chrupiących faworków, a nasz przepis pokaże Ci, jak łatwo i szybko możesz je przygotować.

3 sposoby na ziemniaki
Jeden prosty składnik, aż trzy niebanalne przepisy Kingi! Sprawdź, ile możliwości dają ziemniaki w kuchni, i przygotuj oryginalne dania z ich wykorzystaniem.