Deser z chia • przepis • składniki • przygotowanie
Cierpkie tajemnice lasu i mleczno-miodowa delikatność – wszystko to znajdziesz w piętrach lekkiego deseru przygotowanego przez Darię. Przekonaj się, jak kontrasty smakują w duecie!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PUDDINGI OWOCOWE
Do trzech miseczek wsypujemy po 4 łyżki nasion chia. W rondelku zagotowujemy 100 ml mleka z 1 łyżką miodu i jagodami. Blendujemy mieszankę i gorącą przelewamy do pierwszej miseczki z nasionami chia. Mieszamy.
UKŁADAMY WARSTWY DESERU
Puddingi przekładamy do szklanek warstwami odpowiednio: jeżynowa, bananowa i jagodowa. Odstawiamy na 30 minut. Porcje dekorujemy świeżymi owocami i skórką z limonki. Jeśli podajemy deser później – przechowujemy w lodówce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1146,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
286,6 kcal
Tłuszcz
10,4 g
Węglowodany
36,6 g
Błonnik
12,8 g
Białko
8,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa pomidorowa z domowym makaronem
Pieczone warzywa i własnoręcznie robiony makaron Karol połączył w tradycyjnej zupie pomidorowej! Smakuje tak dobrze jak u babci!

Fasolka z żurawinowo-ziołowym masłem
Świetny dodatek do dań obiadowych – fasolka z pysznym masełkiem z dodatkiem żurawiny, szczypiorku i otartej skórki z cytryny.

Kokosanki
Popularne ciasteczka na bazie wiórków kokosowych w dwóch odsłonach – klasycznej i czekoladowej. W obu smakują przepysznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kaszotto ze szparagami
Szparagi i quinoa, czyli szybkie kaszotto według przepisu Karola! Przygotuj je, zanim skończy się sezon!

Sałatka owocowo-warzywna z kaszą jaglaną, bakaliami i musztardowo-imbirowym winegretem
Kasza jaglana w nietypowej, ale smacznej i zdrowej kompozycji ze słodkich i słonych dodatków. Sprawdź, czy ją polubisz!

Krem szparagowo-ogórkowy
Karol Okrasa podejmuje wegetariańskie wyzwanie! Zobacz, jak przygotować zupę krem ze szparagami i ogórkami kiszonymi, z dodatkiem chrupiącej ciecierzycy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kotleciki z grochu ze szpinakiem
Doskonałe jako samodzielna przekąska, dodatek do tortilli, ryżu, kaszy czy ziemniaków. Pożywne kotleciki z grochu z dodatkiem szpinaku urozmaicą Twoje menu i zasmakują każdemu członkowi rodziny!

Grillowane banany z sosem i lodami waniliowymi
Deser z grilla? O tak. Przekonaj się, jak pyszne mogą być upieczone na ruszcie banany podane z lodami.

Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych
Lokalne warzywa korzeniowe to polskie skarby na początku roku. Przygotuj z nich wyjątkową sałatkę z majonezem wegańskim na bazie aquafaby!