Halloweenowe muffiny z czekoladą • przepis • składniki • przygotowanie
Czekoladowe muffiny, dzięki odpowiednim dekoracjom, nabierają upiornego charakteru w sam raz na Halloween!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj 12 papierowych foremek do muffinów blachę do muffinów mikser woreczki do zamrażania piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA MASŁO
ROZTAPIAMY I STUDZIMY.
MĄKĘ, CUKIER, SÓL I PROSZEK DO PIECZENIA MIESZAMY. 125 G LUKRECJI I CZEKOLADĘ KROIMY W KOSTKĘ. 30 G CZEKOLADY ODKŁADAMY, RESZTĘ DODAJEMY WRAZ Z POKROJONĄ W KOSTKĘ LUKRECJĄ DO MIESZANINY SKŁADNIKÓW I ŁĄCZYMY ZE SOBĄ.
PIECZEMY MUFFINY JAJKO, MAŚLANKĘ
i schłodzone masło roztrzepujemy, dodajemy do mieszaniny składników i krótko miksujemy, a następnie przelewamy do wyłożonych papierowymi papilotkami zagłębień blachy do pieczenia muffinów.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 25-30 minut. Studzimy.
DEKORUJEMY MUFFINY CUKIER PUDER
przesiewamy przez sitko i mieszamy z niewielką ilością wody aż do uzyskania gęstego lukru.
Pozostałą lukrecję przycinamy, nadajemy jej owalny kształt – wykorzystamy ją do zrobienia oczu.
Muffiny pokrywamy grubą warstwą lukru i przyklejamy do nich po 2 kawałki lukrecji jako oczy.
Pozostawiamy do wyschnięcia.
Pozostałą czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli wodnej.
Przelewamy do woreczka do zamrażania i odcinamy mały narożnik.
Czekoladą dekorujemy muffiny, formując nozdrza i usta czaszki.
Pozostawiamy do wyschnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4028,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
335,7 kcal
Tłuszcz
11 g
Węglowodany
50,7 g
Błonnik
5,9 g
Białko
5,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Leczo
Leczo według DG pełne jest papryki, cukinii i kilku rodzajów mięsa – poznaj przepis!

Ciasteczka jaglano-kokosowe
Idealna słodka przekąska dla każdego, w dodatku z zaledwie 6 składników? To muszą być ciasteczka bez glutenu, bez dodatku cukru i odpowiednie dla wegan. To deser, który naprawdę zachwyca smakiem.

Sernik bez sera — z jogurtu naturalnego
Sernik z jogurtu naturalnego bez sera to lekka i nowoczesna wersja klasycznego wypieku, który zaskakuje swoją delikatnością. Zamiast tradycyjnego twarogu, bazą ciasta jest jogurt, co sprawia, że sernik jest lżejszy. Doskonały solo, jak i z dodatkiem owoców. Jak zrobić sernik bez sera? Odkryj nasz sposób!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bajgle z sałatką z kurczaka
Bajgle wcale nie muszą być nudne! Wypróbuj nasz przepis i zobacz, jak smakują bajgle z sałatką z kurczaka!

Fasolka szparagowa z kurkami i orzechami włoskimi
Zupełnie nowy sposób na przygotowanie pysznej fasolki szparagowej. Podana z kurkami i orzechami zaskoczy smakiem!

Galette z morelami i rozmarynem
Galette to tarta, którą przygotujesz bez formy! Poznaj przepis na kruche ciasto z morelami, czekoladą i rozmarynem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Paszteciki z mięsem
Paszteciki drożdżowe to przekąska, która wielu osobom kojarzy się ze świętami. Wypełnione kapustą i grzybami paszteciki zachwycają swoim smakiem. A co jeśli wypełni się je mięsem? Przekonaj się sam, jak pyszne są paszteciki z mięsem z naszego przepisu!

Deser czekoladowo-kawowy z gorącymi malinami
Chrupiące ciasto faworkowe, intensywny mus czekoladowo-kawowy oraz gorące maliny - idealny deser na chłodne dni.

Koktajl tiramisu
Smak tiramisu w formie koktajlu? Dzięki temu przepisowi to możliwe!