Sałatka meksykańska • przepis • składniki • przygotowanie
Nasza sałatka meksykańska to pyszna kompozycja, która zachwyci każdego miłośnika wyrazistych smaków. Soczysty kurczak, kremowe awokado i aromatyczna fasola to tylko początek – całość wzbogacają świeże warzywa, pikantne przyprawy i inne smakowite dodatki. To idealna propozycja na lekki obiad lub kolację z meksykańskim akcentem!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Do mniejszej miski wlewamy olej i dodajemy wszystkie składniki marynaty. Mieszamy ją dokładnie. Wyciskamy sok z limonki i dalej mieszamy.
MARYNUJEMY KURCZAKA
Kurczaka starannie oczyszczamy, a potem oddzielamy od siebie piersi. Wkładamy je do większej miski i zalewamy marynatą. Smarujemy wierzch filetów, aby zostały równomiernie pokryte marynatą. Zostawiamy je tak na 10 minut.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Pomidory myjemy i osuszamy. Awokado przekrajamy na pół i wyciągamy pestkę, obieramy. Kroimy je na plastry i tak samo postępujemy z drugim awokado. Odkładamy na bok (możesz skropić je sokiem z cytryny, by nie ściemniało). Oczyszczamy deskę. Kroimy pomidory w drobną kostkę. Myjemy i osuszamy szpinak.
UKŁADAMY WARZYWA W MISCE
Na dół miski wkładamy szpinak. Otwieramy puszki i odcedzamy kukurydzę oraz fasolę. Układamy je w misce obok siebie, na stosikach. Podobnie układamy także pomidory oraz awokado. Myjemy deskę.
SMAŻYMY KURCZAKA
Ustawiamy patelnię na kuchence i rozgrzewamy ją. Wyciągamy kurczaka z marynaty i przekładamy go na papier do pieczenia – bliżej jednego z boków, tak, by wolną częścią papieru można było przykryć filety. Tak opakowanego kurczaka przekładamy na patelnię. Smażymy przez 5-6 minut z każdej strony, a potem wyciągamy go z papieru.
UKŁADAMY KURCZAKA W MISCE
Kładziemy kurczaka na umytą i suchą deskę. Kroimy go w plastry, a potem przenosimy w całości do miski z sałatką. Układamy go na wierzchu tak, aby kawałki ściśle do siebie przylegały.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do mniejszej miseczki wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy oraz sos sriracha. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy do miski. Kolendrę drobno siekamy i wrzucamy do miski. Wyciskamy sok z limonki. Całość energicznie mieszamy.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Gotowym sosem polewamy sałatkę z wierzchu i podajemy ją gościom.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2877,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
575,4 kcal
Tłuszcz
46,1 g
Węglowodany
27,8 g
Błonnik
9,8 g
Białko
17 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Domowe nachosy wg Lacha
Przerwa w meczu? To świetny czas, by przygotować domowe nachosy według przepisu Lacha. Uwaga, podobnie jak w grze o najwyższą stawkę, może być ostro! Przekonaj się, jakie to pyszne i proste!

Limonkowe ciasto bez pieczenia
Przepyszne, niezwykle limonkowe, bez pieczenia i wegetariańskie – takie jest ciasto inspirowane meksykańskim deserem carlota de limón. Przygotuj tę słodką przekąskę z zaledwie 4 składników i ciesz się smakiem lata przez cały rok!

Grillowane meksykańskie szaszłyki z łososia
Łosoś z grilla… Czemu nie! A już na pewno w postaci oryginalnych szaszłyków z marynatą i soczystymi cząstkami limonki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczona makrela w chlebku pita
Masz ochotę na wyjątkową przekąskę w adriatyckim stylu? Pieczona makrela na chlebku pita z ajwarem, zielonym ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi sprawdzi się idealnie.

Sałatka mięsna podawana z ziołowym dressingiem ze śmietaną
Czasem najprostsze dania smakują najlepiej. Wystarczy kilka składników, by przygotować tę pełną aromatów sałatkę

Dżem nektarynkowy z wanilią
Obowiązkowa pozycja w domowej spiżarni – dżem, który nie tylko nada się do naleśników, ale również przypomni lato.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jajka w sosie bazyliowym z purée
Pomysł na lekki obiad? Jajka na miękko podane z sosem bazyliowym obok purée z groszku i ziemniaków. Pyszne!

Spring rolls
Wszystko, co najlepsze w wiośnie na talerzu – chrupkość, kolor i świeżość warzyw, zawiniętych w papier ryżowy z marynowaną wołowiną. To musi być pyszne!

Ciasto z orzechami pekan
Wejdź na Kuchnię Lidla i wypróbuj przepis na pyszne ciasto z orzechami pekan. To pyszny pomysł na popołudniowy deser.