Tort bezowy z likierem jajecznym • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz sprawdzonego przepisu na tort bezowy? Paweł Małecki w Kuchni Lidla powie Ci, jak przygotować pyszny tort z likierem jajecznym.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ JAJKA
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej.
ŻELATYNĘ NAMOCZ W
wodzie i odstaw do napęcznienia.
SPÓD BEZOWY BIAŁKA
oddzielamy od żółtek najlepiej kilka godzin wcześniej, tak żeby białka miały temperaturę pokojową.
BIAŁKA UBIJAMY NA
sztywną pianę, ciągle mieszając, stopniowo dodajemy cukier, następnie cukier wanilinowy.
POD KONIEC UBIJANIA
białek dodajemy odrobinę soku z cytryny.
BEZĘ UBIJAMY DO
momentu, kiedy zacznie się błyszczeć.
NA PAPIERZE DO
pieczenia obrysowujemy dno tortownicy, żeby uzyskać 2 koła o średnicy 20 cm.
PAPIER DO PIECZENIA
przymocowujemy do blachy za pomocą kilku kleksów ubitych białek.
NA KÓŁKA WYRYSOWANE
na papierze do pieczenia szprycujemy ubite białka za pomocą rękawa cukierniczego.
BEZY WSTAWIAMY DO
piekarnika nagrzanego do temperatury 105°C z termoobiegiem.
PO UPŁYWIE 45
minut obniżamy temperaturę do 100°C i suszymy bezę przez mniej więcej 2 godziny w piekarniku.
PO UPIECZENIU BEZY
odstawiamy do wystygnięcia.
KREM JAJECZNY BIAŁĄ
czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w mikrofalówce, mieszając co 10-15 sekund.
ROZPUSZCZONĄ CZEKOLADĄ SMARUJEMY
jeden wystudzony spód bezy, który umieścimy na spodzie tortownicy.
DO MISKI WRZUCAMY
żółtka, mieszamy je i ubijamy na parze.
DO ŻÓŁTEK STOPNIOWO
dodajemy likier jajeczny, ciągle ubijając je na parze.
ŻÓŁTKA Z LIKIEREM
zdejmujemy z ognia.
DO KREMU DODAJEMY
namoczoną w wodzie żelatynę oraz pozostałą część białej czekolady.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
MASĘ ODSTAWIAMY DO
wystygnięcia (do około 35°C). BARDZO SCHŁODZONĄ ŚMIETANKĘ: ubijamy.
DO KREMU DODAJEMY
odrobinę bitej śmietany, całość mieszamy, następnie dodajemy całą ubitą śmietanę. WSZYSTKIE SKŁADNIKI: mieszamy.
KREM JAJECZNY NAKŁADAMY
na posmarowany rozpuszczoną czekoladą spód bezowy.
NA KREMIE UKŁADAMY
brzoskwinie pokrojone w kostkę, które lekko zatapiamy w kremie.
TAK PRZYGOTOWANY TORT
wkładamy do lodówki na mniej więcej 1,5 godziny. TORT WYJMUJEMY Z: lodówki.
DRUGI BEZOWY KRĄŻEK
kruszymy i posypujemy nim wierzch tortu.
POŁÓWKĘ BRZOSKWINI OPALAMY
i układamy na wierzchu tortu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4040,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
336,7 kcal
Tłuszcz
17,3 g
Węglowodany
35,2 g
Błonnik
7,8 g
Białko
7,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Smażone liczi w cieście z pieprznym majonezem
Owoce z majonezem? Tak! Spróbuj smażonych w cieście owoców liczi, a przekonasz się jak dobrze się ze sobą komponują.

Domowe sezamki
Domowe sezamki – łatwa do wykonania słodka przekąska dla całej rodziny. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Kaszotto z kurczakiem, warzywami i kolendrą
Kaszotto to proste i bardzo smaczne danie, które zyskuje coraz więcej fanów! Przygotuj kaszotto z kurczakiem, warzywami i kolendra i zostań jednym z nich!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Śmietanowiec z galaretką
Szukasz przepisu na ciasto bez pieczenia? Wypróbuj pyszny śmietanowiec Pawła, w którym zatopione są kostki malinowej galaretki.

DESER SZAMPAŃSKI
Białe wino musujące może być dobrą podstawą do przygotowania szampańskiej galaretki. Do tego puszysty mus truskawkowy i… zyskujemy wspaniały deser!

Śledzie z suszonymi pomidorami
Szukasz pomysłu na wyjątkową przekąskę świąteczną ze śledziem w roli głównej? Śledź z suszonymi pomidorami to doskonałe połączenie tradycyjnych smaków z nutą śródziemnomorskiego charakteru. Poznaj nasz przepis na pysznego śledzia!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Comber z jelenia
Przepis na owocową i aromatyczną dziczyznę, która zadowoli każde podniebienie! Sięgnij po niego, gdy masz ochotę na nowoczesną, wykwintną i lekką kuchnię.

Pieczona karkówka z piekarnika - na dziko
Skorzystaj z przepisu Karola i przyrządź pyszną pieczoną karkówkę, która z pewnością zasmakuje Twojej rodzinie.

Babciny sernik z rodzynkami na spodzie z ciastek korzennych
Próbujesz odtworzyć smak babcinego sernika? Koniecznie wypróbuj przepis Pawła! Ten dekadencki sernik z 10 jajek na korzennym spodzie to spełnienie świątecznych marzeń.